Ниската цена на алуминия изхвърля производители от пазара

Най-големият спад в цената на алуминия от глобалната рецесия насам е направил поне 25 процента от производителите нерентабилни, твърди Bloomberg. От първи май насам металът поевтинява с 22% до 2 151 долара за метричен тон, а в същото време енергийните разходи са се повишили с 16% само през последния месец. Двадесет и пет процента от продукцията е губеща при цена под 2350 долара, а 50% под 2000 долара.

Според Йохен Хитцфелд, анализатор на Unicredit в Мюнхен, около 10% от производството може да бъде затворено още през първото тримесечие на 2012 година. Хитцфелд има най-точни прогнози за цената на метала за последните повече от две години, според ранкинг системата на Bloomberg.

Големите производители като Alcoa и Aluminum Corp. of China потвърждават, че значителна част от производството в световен мащаб вече е на загуба или на нула. През 2009 година, когато цените и търсенето отслабнаха, производителите са намалили предлагането с 5% през първата половина на годината, според данни на Международния институт по алуминия. Този ход беше последван от 37%-но поскъпване през следващите 6 месеца.

Алуминият поевтинява с 13% от началото на годината, което го прави най-малкият губещ сред 6 индустриални метали, включени в индекса на Лондонската борса за метали, който се понижава с 19% за същия период. Според анкетираните от Bloomberg седемнадесет анализатори цените ще останат в зоната 2000–2350 долара през следващите 6 месеца.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Покачването на петрола избледня

Златото и вчера падна, но днес започна да расте, тъй като инвеститорите търсят сигурност при опасенията за Дойчебанк. Търговията е в тесни граници като основна подкрепа е 100-дневната пълзяща средна при 1310 долара, докато съпротивя е низходящата трендлиния след върха от юли, която трябва да бъде пробита, за да може да има покачвания...

публикувано на 30.09.16 в 08:14

Петролът леко отстъпва след вчерашния скок

Черното злато леко отстъпва днес, като инвеститорите подложиха на съмнение това дали постигнатото споразумение за намаляване на добивите от ОПЕК ще бъде обвързващо. Вчера цените скочиха с 6% в резултат на новината, че държавите от ОПЕК са стигнали до първото намаляване на производството от осем години насам. Петролните министри..

публикувано на 29.09.16 в 14:24

ОПЕК се съгласи с необходимостта да намали петролното си производство

Организацията на страните-износителки на петрол обяви, че нейните членове са постигнали съгласие, че те трябва намалят производството на суров петрол, за да ограничат свърхпредлагането на ценната суровина в световен план. Изненадващото решение на 14-членния картел доведе до солиден ръст на петролните цени с близо 6%, въпреки че редица..

публикувано на 29.09.16 в 10:37

Златото пада, среброто расте

Златото продължи да пада, докато среброто се покачи. Основна подкрепа при жълтия метал е 100-дневната пълзяща средна при 1310 долара. Под 1300 долара има разположени много стоп ордери. При базовите метали отново изпъкна никелът, който отчете 6-седмичен връх, след като от Филипините съобщиха, че 3/4 от мините в страната не отговарят на..

публикувано на 29.09.16 в 08:25

Предпазливо повишение на петролните цени след пореден спад на американските запаси на суров петрол

Петролът поскъпва предпазливо на пазарите на суровини, парирайки част от солидната обезценка през вчерашната търговия, тъй като Американският петролен институт (API) отчете пореден изненадващ спад на седмичните петролни запаси в САЩ. Инвеститорите обаче остават притеснени относно резултатите от днешната неофициална среща на ОПЕК, съмнявайки се, че ще..

публикувано на 28.09.16 в 12:15