Дълговата криза променя плановете на големите рок банди

 

Европейската дългова криза настигна и големите рок банди, променяйки концертните им планове, информира онлайн изданието на Уолстрийт джърнъл. Дългогодишният мениджър на Металика Клиф Бърнстайн удължава турнето на групата, за да избегне ударите на кризата. Както инвеститорите, така и Бърнстайн смята, че еврото е изправено пред трудни години, което ще затрудни промоутърите в 17-те членки на Еврозоната, които използват единната валута, за да платят хонорарите на Металика.

Вместо да свирят в Европа през 2013 година, както беше планирано, Металика ще направят „Европейска лятна ваканция” още през следващата година, включително с изяви на германските фестивали „Rock im Park” и култувия „Rock am Ring” в началото на юни.

„Вижте, аз не съм икономист, но все пак имам диплома, което помага”, казва мистър Бърнстайн един следобед в офиса си в Манхатън, облечен в джинси и червена тениска на списание „Economist с надпис ”Мисли отговорно”. „Човек трябва да се запита, кога е най-доброто време, да се направи какво, кога и къде”.

Red Hot Chili Peppers, друга група, която Бърнстайн представлява съвместно с Питър Менч, също представи своите европейски планове, в първото си турне от четири години насам, което започна тази есен в Латинска Америка, оставяйки на сухо зажаднялите за тяхната музика американски фенове. „През следващите години доларът ще бъде по-силен, а еврото по-слабо и ако това е така, аз искам да се възползвам от ситуацията, като реализирам сега повечето от европейските концерти на групата, тъй като по този начин те ще бъдат по-печеливши за нас”

Бърнстайн казва, че не се опитва да прави пари от валутни разлики, но и че не иска да губи от тях. След глобалната финансова криза от 2008 година, рок бандите и техните мениджъри отдават все по-голямо внимание на въпроси като валутните курсове, икономическите тенденции и други подобни, преди да подпишат договори с чуждестранни промоутъри. Осем месеца преди Металика да се качат на сцената в Германия, Бърнстайн решава, дали на групата да се плати в евро, долари или комбинация от двете валути. Ако валутните курсове се движат неблагоприятно за интересите на Металика, техният мениджър купува дериватни финансови инструменти, за да си гарантира приемлив валутен курс. Понякога цените на билетите се повишават, за да се компенсират възможни загуби от валутни разлики, но Бърнстайн се старае да избягва подобна практика.

Изглежда, че финансовите страхове са завладяли и най-големите рокеднрол бунтари, които вече играят на сигурно, за да предпазят портфейлите си. Мениджъри като Бърнстайн все повече се фокусират върху региони със силни валути като Южна Америка, Югоизточна Азия и Австралия. Когато Металика завършиха последното си турне в Австралия преди година, те не свириха само в Сидни и Мелбърн, а го направиха и в по-трудно достъпния Пърт. „Ние сме американски износители, също както Кока Кола” и „търсим най-добрите пазари, където да предложим стоката си”, казва Бърнстайн и добавя с усмивка „сега Индонезия е на моя радар”.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25