Еврото слабо преди изборите през уикенда

Еврото падна срещу долара след слаби данни за сектора на услугите в еврозоната и преди изборите през уикенда във Франция и Гърция. Спадът обаче е ограничен преди излизането на данните за трудовия пазар в САЩ.

По-слаби от очакваното стойности от САЩ биха възобновили слуховете за нови монетарни стимули от ФЕД, което би навредило на долара. Докладът ще бъде оповестен в 15:30 часа, а прогнозите сочат 170 000 нови работни места. Излязъл обаче по-слаб доклад от частния сектор по-рано през седмицата загатва за рискове от по-слаби стойности. Някои анализатори прогнозират между 50 000 и 150 000 създадени нови работни места.

Каквито е да са печалби на еврото обаче ще бъдат вероятно спрени заради опасенията за задълбочаваща се рецесия в еврозоната вследствие на дълговата криза. PMI индекса за услугите в еврозоната показа днес много по-сериозно свиване през април отколкото първоначалните изчисления сочеха. Това означава, че икономиката се влошава много по-бързо. Евро/долар слезе с 0.2% за деня до 1.3125. Двойката се търгува все още над 2-седмичното дъно на 1.3095 от вчера, когато последва покачване след коментарите на председателя на ЕЦБ Марио Драги от които не стана ясно дали ще има нови монетарни стимули.

При тези настроения срещу единната валута, анализатори отбелязват, че слаби данни от САЩ ще тежат върху долара най-вече срещу други валути, по-специално йената. Засега долар/йена е стабилно на 80.20 и над 10-седмичното дъно от вторник на 79.64. Позиционирането на пазара в долар/йена не е добро за зелените пари и има риск за скок на йената ако позициите бъдат закривани. Някои стратези обаче отбелязват, че изненадващо добри данни днес следобед биха дали доста добра сила на долара предвид позиционирането за слаби резултати.

Еврото е изправено пред рискове най-вече заради политическата несигурност. Резултатите от изборите във Франция и Гърция в неделя могат да доведат до съмнения за ангажимента на държавите да изпълняват суровите фискални мерки. Пазарите се страхуват, че партиите, които не са съгласни с фокуса върху фискалната дисциплина ще спечелят. Франсоа Оланд, кандидат на социалистите и победител в първия тур на изборите във Франция, вече се ангажира да измести дебата в Европа към постигането на по-голям икономически растеж ако бъде избран. В Гърция социологическите проучвания сочат, че двете основни партии, които подкрепят спасителния план може и да не спечелят достатъчно места, за да формират коалиция срещу по-малките партии, които се противопоставят на програмата.

При положение, че пазара в Лондон ще остае затворен в понеделник, евро/долар може и да не реагира по най-точния начин на изборните резултати при липсата на идеални условия на ликвидност.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25