Световната банка призова за координирана политика на Г-20 с цел избягване на "валутната война"

Снимка: Архив

Новият главен икономист на Световната банка Кошик Басу заяви в интервю за Ройтерс, че на срещата в Москва на 15-и и 16-и февруари, финансовите министри на страните от Г-20 трябва да координират по-добре своите икономически политики, за да предотвратят възможна глобална "валутна война". Те трябва да намерят общо решение, преди ескалиращото напрежение да предизвика нова глобална икономическа криза, предупреди Басу.

Според него е малко вероятно да има бързо възстановяване на глобалния икономически растеж, въпреки че са намалели рисковете за внезапно рязко ново пропадане на световната икономика.

Ние не сме във валутна война, но може би бавно вървим към нея, предупреди главният икономист на Световната банка. Необходимо е глобалните лидери да координират своите политики, за да предотвратят това да се случи, или финансовите пазари да повярват, че това може да се случи. Такава координация е напълно в сферата на възможното, всички трябва да покажат решителност, посочи той.

Според него именно форумът Г-20 е този, който може да доведе до някаква глобална координация на паричната и фискална политика. Аз мисля, че този форум трябва да вземе на сериозно подобна задача, каза Басу от Световната банка.

В последно време има повишение на напрежението около агресивната и експанзивна парична политика на новото правителство на Япония, след като то обяви твърда позиция за борба с дефлацията. Редица официални представители на САЩ и Европа показват признаци на нарастващи опасения относно коментарите на японските власти, които изявления предполагат, че Токио провежда политика на изкуствено обезценяване на йената - валутата загубила близо 20% от стойността си спрямо долара от месец октомври насам.

Необходимо е минимално по размер колективно споразумение за тези политики, така че ФЕД, Японската централна банка, останалите централни банки на други водещи икономики като Китай, Индия и Индонезия да са в състояние да предприемат по-силно или по-слабо изразена, подкрепяща техните икономики, политика, посочи Басу. Именно поради това са необходими съвместни разговори, допълни той.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25