Шефът на Английската централна банка обмисля ново пускане на „печатницата“ за пари

Снимка: Архив

Протоколите от последното заседание на Английската централна банка проведено в началото на месеца (на 7-и февруари) показват, че президентът на банката Марвин Кинг и други двама от членовете на Комисията за парична политика са поскали извънредни стимулиращи мерки в подкрепа на слабата британска икономика.

Марвин Кинг, Пол Фишер и Дейвид Майлс са гласували на последното заседание на АЦБ за повишение на размера на т.нар. програма за "количествени улеснения" с 25 млрд. паунда до общо 400 млрд. паунда (програмата на банката за покупки на британски държавни облигации). Според тримата повишаване на размера на тази програма ще помогне за разширяване на британската икономика, без това да провокира допълнителна инфлация в страната.

Но останалите шестима членове на Комисията за парична политика на банката са гласували против подобна такава мярка.

Така шефът на банката Кинг за четвърти път в последните години предлага политики, които обаче се отхвърлят от останалите представителите на АЦБ.

Протоколите от заседание на банката също така показват, че доста от представителите на Комисията за парична политика смятат, че може би ще са необходими допълнителни мерки в подкрепа на икономиката, включително и мерки за повишение на кредитирането. На последното заседание на АЦБ са били обсъждани различни мерки, което е сигнал, че видните британски банкери са обезпокоени относно силата на икономиката на Острова и инфлацията, която остава над т.нар. инфлационен тавана на банката от 2%.

Икономическият растеж остава потиснат, а икономиката продължава да бъде изправена пред редица предизвикателства, се вижда от последното заседание на АЦБ. Но Комисията за парична политика смята, че програмата за покупки на ценни книжа вече е повлияла значително върху паричното стимулиране и може би ще се наложат други мерки - като програмата за финансиране от АЦБ на търговските банки, които биха били по-ефективни, посочват протоколите от февруарското заседание на банката.

Това сериозно разделение между представителите на АЦБ подчертава дилемата пред която е изправена Великобритания - от една страна слабото икономическо развитие и от друга страна – все още упорито високата инфлация.

След оповестените протоколи от последното заседание на АЦБ последва нов силен спад на британската валута. Британската лира удари ново 8 месечно дъно от 1,5308 долара с поглед към важните дъна от юли и януари 2012г. в 1,5267/1,5233 нивата, а еврото покачва към 16 месечен връх в 0,8764 паунда.

На другия полюс е лондонският фондов пазар, където "мириса" на прясно напечатени британски лири и възможни бъдещи нови стимулиращи икономиката мерки от страна на АЦБ, доведе до добро възходящо движение на акциите на британските компании. Лондонският индекс FTSE100 покачва с 0.42% към 6405 пункта, като проби над важното ниво от 6400 пункта за пръв път от януари 2008г. насам! В подкрепа на риск-апетита на инвеститорите на фондовия пазар влияние оказват и днешните добри данни за пазара на труда на Острова.

 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25