Доларът пада след продължаваща ликвидация на дълги позиции

Снимка: Архив
 

Американският долар се понижи спрямо другите основни валути в сряда, след като инвеститорите преоцениха последните очаквания, че Фед може да започне да намалява размера на стимулите по някое време това лято.

Несигурността относно това кога Фед ще започне да ограничава месечните покупки на облигации, за да стимулира икономиката, разтърси световните пазараи, увеличи волатилността на цените на валутите и събори доларовия индекс на четиримесечно дъно. Следващото събрание относно политиката на Фед ще се проведе другата седмица – на 18-19 юни.

Доларовият индекс, който следи представянето на зелената валута спрямо кошница от шест основни валути, проби през 200-дневната пълзяща средна и последно се търгуваше със загуба от 0.25% за 80.92 пункта.

В допълнение, решението на ЯЦБ от вторник да не предприема допълнителни монетарни облекчения доведе до намаляване на късите позиции в йената, което понижи цената на долара и еврото спрямо японската валута.

Като цяло доларът е на две и половина месечно дъно спрямо йената и приблизително на четиримесечно дъно спрямо еврото, швейцарския франк и британския паунд.

Доларът достигна днес сутринта двумесечно дъно от 94,30 йени, най-ниското му ниво от 4 април досега. Във вторник той затвори под 100-дневната пълзяща средна за пръв път от октомври насам.

Еврото се търгува на нивата от 1,3360 долара, което е покачване от 0,15 % за деня.

Спрямо йената, еврото също губи позиции, разменяйки се за 126,00 йени.

Най-големите печалби спрямо долара в сряда бяха реализирани от австралийския и новозеландския долар, които бяха подкрепени частично и от увеличението на потребителското доверие в Австралия през юни.

Австралийският долар се покачи до 0,9564 спрямо американската валута, преди да се установи обратно на 0,9468, което е печалба от 0,47 % на дневна база. Кивито се търгуваше с повече от 1% по-скъпо, за 0,7956 американски долара.

Имаше и период на кратко изкупуване на долара спрямо йената, породено от спад в поръчките за основни машини в Япония за април, което предполага, че фирмите все още се колебаят да увеличават капиталовите разходи, въпреки стимулиращите правителствени политики.

Йената се понижи с 20 % спрямо зелената валута между средата на ноември и май, подкрепена от радикалните мерки за стимулирането на икономиката, въведени от министър-председателя на Япония Шинзо Абе, както и от дръзката програма за облекчения на ЯЦБ, която стартира през април под ръководството на новия председател Харухико Курода.

Паундът за кратко се търгуваше за 1,5699 долара, което е най-доброто му ниво от февруари. Според търговци той среща изключително силна съпротива при опитите си да пробие над нивото 1,57 долара.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25