Йената достига върха от края на април спрямо долара, задвижена от спада в японските акции

 

В четвъртък йената се покачи до най-високите си нива спрямо долара и еврото, откакто ЯЦБ предприе агресивните икономически стимули през април, като спад в японските акции отключи корекцията на залозите, против йената.

Инвеститорите, усещайки колебание в ангажимента на ЯЦБ да изпълнява плана си, след като тази седмица бе обявено, че няма да има нови мерки за стимулиране, подкрепиха йената и запратиха акциите към дъното. Тези действия са точно обратното на това, което централната банка искаше от пазарите, когато започна програмата си.

Освен това, волатилността се увеличи на фона на спекулациите относно това кога точно Фед може да започне да намалява монетарните си стимули, което помогна на американските акции да достигнат до рекордни нива през май.

Зелената валута изравни загубите си, след като икономически данни за САЩ показаха по-добри от очакваното продажби на дребно през май и спад в броя на новите молби за помощи за безработни, но данните не бяха достатъчно, за да обърнат тренда.

Американският долар падна до 93,78 йени, като това е най-слабото му представяне от 4 април насам. Зелената валута последно се търгуваше за 95,12 йени, което е згуба от 0,92% на дневна база.

Еврото загуби 0,72% от стойността си, търгувайки се за 127,16 йени, като се завърна отново над 100-дневната пълзяща средна, след като я проби по време на азиатската сесия.

Анализаторите смятат, че йената, която по принцип повишава стойността си във време на финансов смут, набира сила поради притесненията, че агресивните политики на японския министър-председател Шинзо Абе, тепърва ще дадат тласък на икономиката и ще предотвратят дефлацията.

Отразявайки несигурността относно краткосрочната посока, очакваната месечна волатилност на двойката долар/йена, която е измерител на очакваните ценови колебания и критерий при опционното ценообразуване, скочи до най-високите си нива за последните две години.

Пазарните участници намалиха силно залозите в полза на долара, които бяха направили поради очакването Фед скоро да намалят размера на облекченията в монетарната си политика.

Доларът загуби 0,33% спрямо кошницата от валути, която последно беше на нивото 80,68, което е недалеч от почти четиримесечното дъно на 80,50, достигнато в ранните часове на вчерашния ден.

Междувременно австралийският долар постигна едно от най- добрите представяния за деня, като последно се търгуваше с печалба от 1,8% за 0,9653 американски долара.

Еврото достигна почти четиримесечен връх на 1,3390 долара, но след оптимистичните данни за американската икономика се върна на нивата от 1,3350 долара.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25