Валутните пазари са в очакване на решенията от заседанието на ФЕД

Американският долар се покачи спрямо йената за пръв път от пет сесии в понеделник, докато фондовите пазари се придвижиха нагоре поради очаквания, че в изявлението си тази седмица ФЕД ще увери инвеститорите, че монетарните стимули ще останат непроменени.

Йената отслабна допълнително по време на следобедната нюйоркска търговия, следвайки заглавията от срещата на Групата на осемте в Северна Ирландия. Трейдъри споделиха, че световните лидери ще продължат да подкрепят настоящите стимулационни усилия на Япония, оставяйки по този начин вратата отворена за по-нататъшно отслабване на японската валута.

Американската валута се покачи по време на отварянето на борсата Ню Йорк, след като данни показаха ръст в производствения сектор през юни, докато настроенията сред американските строители се повишиха до най–високи нива за последните седем години.

Еврото обърна загубите през късната нюйоркска сесия и се изкачи с 0,2% до 1.3373 долара, с връх за сесията 1.3379, недалеч от три и половина месечния връх 1.3390, достигнат в четвъртък. Анализатори смятат, че движението е отразило позиционирането преди събранието на ФЕД в сряда. Днес еврото се търгува на нивата от 1.3330 долара.

Спекулациите, че ФЕД ще започне да прекратява постепенно стимулационната си програма доведоха до разпродажба на световните акции през последните седмици, помагайки на йената да регистрира най-добра за последните четири години седмична печалба спрямо долара. Йената демонстрира тясна обратна връзка с акциите, особено с тези на японските фирми.

След скорошната волатилност, инвеститорите се надяват, че председателят на ФЕД Бен Бернанке ще увери пазарите, че монетарната политика на банката ще остане гъвкава.

Доларът се повиши с 0,5% до 94.96 йени, като достигна връх за сесията 95.21 йени, подпомогнат от печалбите на японския индекс на акции Nikkei. Американските и европейските акции също повишиха стойността си. Зелената валута по-рано беше достигнала дъно за сесията на 94.08 йени, недалеч от двумесечното дъно на 93.78, достигнато в четвъртък. Смята се, че нивото на подкрепа е около 93.57, където се намира 38.2 процентната корекция на покачването от септември - май.

Стойността на нетните дълги доларови позиции, залози за следващи печалби на долара, спаднаха до 28.28 млрд. долара през седмицата до 11-и юни, от 39.12 млрд. предишната седмица. В края на май залозите достигнаха 43.77 млрд. долара, което е и най-високата им стойност от юни 2008-а насам.

Високодоходните активи бяха жертва на разочарованието около липсата на нови мерки в политиката на ЯЦБ и несигурността около ФЕД. Тези фактори доведоха до големи движения в токийските акции и принудиха инвеститорите да охлабят късите позиции в йената през последните седмици.

Йената също отслабна спрямо основните валутни двойки, като еврото спечели 0,6% до 126.30 йени, като все още е близо до двумесечното дъно на 124.95, достигнато миналата седмица.

В средносрочен план, а и с вероятността председателят на ФЕД да повтори, че американската икономика ще продължи да расте, перспективите пред долара изглеждат добри.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25