Доларът под натиск след очакване ниските лихвени проценти в САЩ да се запазят по-дълго

Снимка: Архив
 

Доларът падна до 5–седмично дъно в петък, като това му е третата поредна седмица на спад, поради очакванията ФЕД да потвърди на срещата си тази седмица, че лихвените проценти ще останат ниски още известно време.

Централната банка на САЩ се събира за заседание във вторник и сряда. Според доклад на Уолстрийт Джърнал ФЕД ще обсъдят промяна в предварителните си насоки за лихвите, за да подчертаят факта, че разходите за заемане няма да бъдат повишени в близкото бъдеще.

Анализатори смятат, че това може да постави долара в отбранителна позиция в краткосрочен план, но загубите вероятно ще бъдат ограничени преди публикуването на множеството икономически данни, който се очакват през седмицата. Те включват промяна в неселскостопанската заетост за юли и индексите за производството и сектора на услугите на Института за управление на доставките.

Доларовият индекс спадна с 0,4% до 81.638, като преди това достигна 81.548, което е най-слабото му представяне от 20-и юни насам и освен това е точно над линията на подкрепа на 81.506, която се явява 200-дневната пълзяща средна.

Доларът продължи спадът, който започна на 10-и юли, когато протоколът от юнското заседание на ФЕД накара инвеститорите да се замислят дали банката ще започне да намалява стимулите.

Еврото се издигна до 5 – седмичен връх на 1.3296 долара, подпомогнато от солидните данни за поръчките на мениджърите. В последните часове единната валута се търгуваше в диапазона 1.3270-90. Трейдъри смятат, че нивото на съпротива се намира на 1.3415 – върхът от средата на юни. Някои търговци смятат, че еврото има потенциала да се затвърди на 1.40 тази година и 1.5 следващата, тъй като монетарната политика на ЕЦБ е по- рестриктивна, отколкото тази в САЩ.

Еврото се намира с около 10% по- високо спрямо долара от времето, когато председателят на ЕЦБ Марио Драги се закле преди година, че ще направи всичко необходимо да се спаси единната валута, успокоявайки опасенията на инвеститорите от евентуалното разпадане на еврозоната.

В същото време доларът падна до 4 – седмично дъно спрямо йената на 97.70 йени, губейки 1,2% от стойността си.

Въпреки петъчните загуби, анализатори смятат, че американската валута ще бъде силно подкрепена през идните седмици, поради очаквания, че ФЕД може да намали размера на месечно изкупуваните облигации още през септември.

Проучване от петък показа, че потребителското доверие в САЩ през юли се е повишило до най- високата си стойност за последните 6 години, тъй като американците имат позитивно виждане за настоящия икономически климат, макар да очакват по- бавен темп на растеж през идната година.

За цялата седмица еврото спечели около 0,9% спрямо долара, записвайки третата си поредна седмица на печалби. Доларът загуби 2,3% от стойността си спрямо йената, което е най- лошото му седмично представяне от средата на юни насам.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25