Еврото се стабилизира след вчерашните положителни данни от еврозоната, но инвеститорите остават предпазливи

Снимка: Архив
 

Еврото се оттласна от почти 7-седмично дъно спрямо долара в понеделник, след като данни показаха, че производството в еврозоната се е ускорило през миналия месец, но печалбите бяха ограничени от спекулациите, че ЕЦБ може скоро да намали лихвените проценти.

Търговци заявиха, че еврото може да остане под натиск преди заседанието на ЕЦБ в четвъртък. Спадът на инфлацията в региона доведе до това все по-голям брой банки, включително UBS и RBS, да прогнозират намаление в лихвения процент за рефинансиране още през тази седмица.

Еврото спечели 0,2% до 1,3516 долара, след като проучване показа, че индексът на бизнес активността в производствения сектор се е повишил до 51,3 спрямо 51,1 за септември, което е в съответствие с по-ранното светкавично четене и съгласуваната прогноза на икономистите.

По-рано еврото падна до 1,3441 долара, което е най-ниското му ниво от 18-и септември до сега, и много под 2-годишния връх на 1,3832, достигнат на 25-и октомври.

Понижението на еврото, което изгуби повече от 2% през миналата седмица, накара инвеститорите скоростно да хеджират позициите си срещу допълнителна слабост.

От финансовата институция Credit Agricole заявиха, че ЕЦБ вероятно няма да намали лихвата за рефинансиране тази седмица, но като се имат предвид рисковете от спад на инфлацията при по-силна валута, председателят на ЕЦБ Марио Драги може да сигнализира за намаляване на лихвите по депозитите, което би се отразило отрицателно на еврото.

Намаление на лихвения процент по депозитите, при който банките оставят на съхранение свободните парични средства в ЕЦБ, до отрицателна стойност може да направи притежанието на евро скъпо и да принуди инвеститорите да го продават. Това също така би направило еврото валута за финансиране на кери трейд сделки, при които инвеститорите заемат евтина валута и закупуват по-високодоходна.

Анализатори заявиха, че пазарните движения може да бъдат заглушени, имайки предвид, че заседанието на ЕЦБ в четвъртък ще бъде последвано от данните за заетостта извън селското стопанство в САЩ през октомври в петък.

Възстановяването на еврото в понеделник бутна леко надолу доларовия индекс, отдалечавайки го от 7-седмичния връх на 80,930, който е най-високата му стойност от 30-и септември до сега. Последно индексът бе на загуба от 0,2% на 80,547.

Спрямо йената доларът бе на загуба от 0,1% на 98,42 йени.

Данни в понеделник показаха, че широк кръг от поръчки за произведени в щатите основни стоки се е свил повече от прогнозираното през септември, което е знак, че компаниите са съкратили рязко инвестиционните си планове, докато Вашингтон е профучавал покрай ръба на несъстоятелността. Но други данни предполагат, че фабричната дейност се е ускорила през октомври.

Австралийският долар поскъпна, подкрепен от по-добрите от очакваното продажби на дребно. Той спечели 0,7% до 0,9505 американски долара.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25