Еврото под натиск преди заседанието на ЕЦБ, положителни данни от САЩ подкрепят долара

Снимка: Архив
 

Еврото се понижи спрямо долара във вторник, наранено от спекулациите, че ЕЦБ може да сигнализира облекчаване на паричната политика или дори намаляване на лихвените проценти на заседанието си тази седмица.

За силата на долара допринесоха данни, показващи, че има подем в активността в сектора на услугите в САЩ, което би могло да се прибави към аргументите в полза на Фед да започне намаляване на програмата си за изкупуване на облигации.

ЕЦБ ще проведе заседанието си този четвъртък. Намаляващата инфлация и прогнозите, че икономиката на еврозоната ще се разшири малко по-бавно от очакваното през следващата година добавиха аргументи в полза на намаляване на лихвения процент, по възможност още на това заседание.

Единната валута достигна дъно за вчерашната сесия на 1,3448 долара, като не успя да направи пробив на 7-седмичното дъно на 1,3441, достигнато в понеделник. Днес еврото възвърна позиции до нивата около 1,35 долара.

Техническият анализ също сочи увеличаване на низходящото ускорение на еврото, като продължително намаляване на дълги позиции може да ускори спада на валутата, споделиха анализатори. Следващата цел надолу е 1,3294 долара или 50%- на корекция на възхода на еврото от юли до октомври.

Единната валута изгуби 0,8% спрямо британския паунд до 0,8394 пенса, падайки до най-ниската си точка от началото на октомври, след като проучване показа, че активността в сектора на услугите в Обединеното кралство е нараснала с най-бързо темпо за последните 16 години през миналия месец, подчертавайки различните перспективи за икономиките на Великобритания и еврозоната.

Спрямо долара, паундът нарасна с 0,5% до 1,6083 долара.

Спрямо йената еврото изгуби 0,3% до 133,17 йени, като преди това през деня достигна най-ниската си стойност от 10 октомври до сега.

Доларовият индекс, който измерва силата на долара спрямо кошница от шест основни валути, нарасна с 0,2% до 80,703, оставайки под 7-седмичния връх на 80,930, достигнат в понеделник.

Спрямо йената доларът остана почти без промяна на 98,62 йени, възвръщайки загубите, след като Института за управление на доставките заяви, че услугите му са нараснали с 1% до 55,4 през миналия месец, обратно на очакванията за спад до 54,0.

Австралийският долар спадна до 0,9514 щатски долара, след като от Австралийската централна банка заявиха, че валутата е неприятно високо и оставиха основния лихвен процент на рекордно ниското ниво от 2,5%.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25