Неизбежността на нестабилността

Честотата и сериозността на финансовите кризи предполага, че те са неизбежна част от капитализма. Това не означава обаче, че политиците трябва да престанат да се опитват да намалят щетите, които тези кризи причиняват. Но регулаторите трябва да внимават при опитите си да стабилизират системата.

Това е споделеното заключение на двама анализатори - Марсело Прейтс от Централната банка на Бразилия и Адаир Търнър, бивш ръководител на Комисията за финансови услуги на Великобритания.

Фундаменталната нестабилност е резултат на несъответствието между активите, които банките държат под формата на дългосрочни заеми  и техните задължения, които са най-вече под формата на краткосрочни депозити. Според Прейтс никаква регулация никога няма да е в състояние да промени тази ситуация, освен ако не бъде прокаран закон, който например да изисква резерви в размер от 100% и да забранява ливъриджа.

Регулаторите се опитват да ограничат проблема с изискванията за капиталови резерви и да обуздаят ливъриджа, но техните закони постоянно са побеждавани от финансовите иновации. Подобни иновации е много трудно да бъдат оценени: за разлика от лекарствата, финансовите продукти не могат да бъдат тествани предварително. Ако регулаторите се спрат на система, базирана на основни принципи, вместо на такава, базирана на твърди правила, резултатът би бил голяма неяснота относно това кое е позволено и кое не.

В отговор на финансовата криза американските власти избраха сложен регулаторен режим, известен като Дод-Франк. Но Прейтс подчертава, че всяко ново правило е тежест за регулаторите, както и за индустрията. Хората, отговорни за спазването на тези правила, не могат да се надяват да проследят всички нарушения. А всеки път, когато правилата бъдат заобиколени, доверието в системата рухва.

Прейтс също така цитира икономиста Дж. К. Галбрайт: Всички кризи досега са включвали дълг, който по един или друг начин е излизал опасно извън контрол. Лорд Търнър е на същото мнение. Дългът е полезен на теория, ако позволява на бизнеса да акумулира капитал или на потребителите да изгладят консумацията си през годините. На практика обаче дългът се използва за финансиране на покупките на съществуващи активи, водещи до образуването на балони. Той цитира проучване, показващо, че едва 15% от заемите на британските банки са използвани за капиталови инвестиции.

Индивидите могат да използват кредита като средство за финансиране на консумация, надвишаваща доходите им в дадения момент, какъвто е случая с американските собственици на жилища през последното десетилетие. Този процес е самозасилващ се: облекчените условия за кредит повдигат цените на активите, което прави банките уверени и води до ново заемане.

Тези кредитни цикли водят до по-големи обеми на финансовите пазари. Трудно е да се види как допълнителното търгуване помага на икономиката, то със сигурност не гарантира, че цените на активите ще останат в съответствие с фундаменталните икономически фактори. В свят на най-вече плаващи лихвени проценти, трансграничните капиталови потоци допринасят за проблема. Държавите вече не са ограничени от търговските си дефицити, поне краткосрочно, тъй като настоящият дефицит по текущата сметка може да бъде финансиран с капиталови потоци, които помагат да се напомпа балонът (какъвто беше случаят с жилищните балони в Испания и Ирландия например).

Двамата икономисти обаче не са единодушни относно най-добрия начин, по който може да се реши проблема. Търнър вярва, че проблемът се корени в грешния вид капиталови потоци и че е нужно към проблема да се подхожда на национално ниво, като властите се намесят, за да ограничат излишното създаване на кредити. Един подход би могъл да бъде да се настоява чуждите банки, опериращи в съответната страна, да правят това чрез отделно капитализирани дъщерни фирми.

Прейтс пък смята, че регулаторите трябва да се фокусират върху минимизирането на последствията от следващата криза като засилят мрежата за безопасност, чрез застраховане на депозитите, планове за действие на провалените институции и поемането на лична отговорност от ръководителите на провалилите се банки. Процентна част от всяко плащане на всяка банка трябва да бъде отделяно настрана и да бъде на разположение, в случай че възникнат проблеми.

Все още няма причина регулаторите да не могат да използват и двата подхода. Това може да се окаже по-продуктивно от създаването на по-сложни регулации, които финансистите да избягват.

Бул Тренд Трейдър



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Подновеното напрежение около Дойче банк разтресе европейските фондови пазари

Подновените разпродажби на акции на Дойче банк през последните 24 часа провокират солиден спад на европейските фондови борси през последния септемврийски ден на търговия. Напрежението около водещия немския кредитор се засили отново през вчерашната търговия на "Уолстрийт" след информации, че големи клиенти на банката в лицето на няколко хедж..

публикувано на 30.09.16 в 15:00

Изплашени клиенти започват да теглят милиарди долари от Дойче банк

Неколцина клиенти на Дойче банк, сред които няколко големи и влиятелни хедж фондове, са започнали да изтеглят милиарди долари от банката на фона на опасенията за нейната стабилност и на техните експозиции в кредитната институция, съобщават източници, близки до клиенти на банката, цитирани от "Уолстрийт Джърнъл" и от агенция "Блумбърг". Редица..

публикувано на 30.09.16 в 11:49

Опасения на капиталовите пазари, породени от Дойче банк

Американските индекси се понижиха заради нарастващите опасения, че неволите на Дойче банк ще повлекат световния финансов сектор. Вчера той беше основният губещ на Уолстрийт с намаление от 1,5% след репортаж на "Блумбърг", показал, че някои от клиентите на Дойче банк са вече разтревожени. Във Великобритания FTSE 100 напредна с 1%. Начело..

публикувано на 30.09.16 в 08:15

Спад на доходността на американските облигации

Доходността по 10-годишните американски облигации падна с 2.4 базови пункта до 1.548%, докато тази по 2-годишните книжа слезе с 3.4 базови пункта до 0.722%. Rates Last Change Range UST 10 years   1.560 -0.012   1.541-1.600..

публикувано на 30.09.16 в 08:13

ОПЕК и Дойчебанк успокоиха пазарите

Американските индекси най-сетне отчетоха широки печалби, подпомогнати от споразумението за производството на ОПЕК. Стандард енд Пуърс скочи с 0.5% до 2171.37, като начело на растежа беше енергийният сектор, който нарасна с 4.3%. Европейските индекси нараснаха при по-добре представилия се банков сектор, който изглежда се успокои след..

публикувано на 29.09.16 в 08:27