Турските конгломерати - прекалено големи, за да се провалят

"Коч Холдинг" и "Сабанчи Холдинг", двете най-стари и най-големи турски бизнес династии, в момента са вече в третото поколение, след като оцеляха в различни политически и икономически бури през годините. Техният интерес се простира от банките и магазините до произвеждането на електричество, автомобили и хладилници. Те и техните листвани дъщерни фирми заедно съставляват повече от 1/4 от пазарната капитализация на борсата в Истанбул. Много други техни разклонения са съвместни начинания със световни фирми. Кредитната агенция "Стандард енд Пуърс" дава на "Коч" по-висок рейтинг от самата държава Турция.

Сега, след срива на турската лира, който накара Централната банка да удвои лихвите, за да подкрепи валутата, двете групи имат още една възможност да демонстрират устойчивостта си. Нови спадове на лирата, високи разходи за заеми и нарастваща инфлация ще навредят на техните местни продажби, но тяхната външна експозиция е управляема, както и повечето от техните предприятия могат да настроят цените бързо.

Последните цифри за "Коч" показват, че има нетни къси позиции в долари на стойност 3,4 милиарда, но повечето от тях са в Тупрас, петролна дъщерна фирма, която продава около 2/3 от производството си в чужбина, което е ценообразувано в долари и по този начин се явява един вид хедж.  Други предприятия на "Коч", които изнасят автомобили и домакински уреди, печелят незначително от отслабването на лирата.

"Сабанчи" наскоро съобщи за нетна къса позиция в размер на 409 милиона евро (558 милиона долара). По-голяма част от нея е в енергийния й бизнес, чиито дългове също включват известна експозиция към нарастващите лихви по турската лира. Все пак бизнесът на "Сабаначи" с производството на гуми е много печеливш и 1/3 от него отива за износ. Банката на семейството се управлява консервативно и винаги е била стабилна опора на групата. Нейните печалби позволиха на семейството да превъзмогне кризата в други бизнес сфери.

Фабричните предприятия и на двете групи се възползват от факта, че турската митница е в съюз с ЕС. Това дава достъп до пазар от 500 милиона души, което улеснява засилването на експорта за компенсиране на слабостта на местния пазар. Освен дела от 50% у дома, "Аркелик", предприятието на "Коч" за домакински уреди, е третият по големина продавач в ЕС на бяла техника и известно под търговската марка "Беко". Във Великобритания дори е лидер.

Двете бизнес империи остават конкурентни като непрестанно реинвестират. През последните години те продадоха една част от другите си предприятия, за да инвестират силно в енергийния отрасъл. През 2005-а "Коч" купи "Тупрас", тогава държавен монополист, а сега дава около 1/3 от печалбите на групата. През 2007-а "Сабанчи" стартира "Енерджиса", тогава съвместно начинание с "Вербунд" от Австрия, с което наддаваше за производството на електричество и концесии за дистрибуция, които щяха всеки момент да бъдат приватизирани.

Двете семейни групи избягват силна конкуренция една срещу друга, освен в банковото и застрахователното дело. Миналата година "Сабанчи" пое изцяло контрола на съвместното си начинание за продажби (с "Карфур" от Франция), което губеше пари. За разлика от тях през 2008-а "Коч" реши да продаде веригата си супермаркети, която беше съвместно начинание с "Мигрос" от Швейцария.

От двете "Сабанчи" е по-зависима от банковото дело и приливите и отливите на местната икономика. Тя обаче се надява огромните й инвестиции в енергията постепенно да намалят теглото на финансовите услуги и да осигурят стабилен източник на растеж. Потреблението на електричество на глава от населението в Турция е все още 1/3 от средното в богатите държави. "Енерджиса" притежава три от най-големите концесии за дистрибуция на електричество в страната. Тя отвори седем ВЕЦ миналата година и ще отвори нови три през 2014-а година. "Енерджиса" загуби миналата година партньора си "Вербунд", но намери още по-силен в лицето на германския ЕОН.

Въпреки доброто име, което имат, нито "Коч", нито "Сабанчи" са имунизирани от обичайния “дискаунт на конгломерата”. На Истанбулската фондова борса, където акциите на холдинга "Коч" се търгуват заедно с тези на 8 дъщерни фирми, акциите на  компанията-майка са с дискаунт между 2% и 12% спрямо нетната стойност на активите си. "Сабанчи Холдинг", която е листвана заедно с 10 дъщерни фирми, страда от дори по-голям дискаунт, достигащ 30%.  Това трябва да се промени с по-прозрачния портфейл на групата. "Авиваса", нейното съвместно с английска фирма подразделение за застраховане, трябва да бъде листвано на борсата тази година, а "Енерджиса" - през 2016-а година.

Въпреки че и двете групи или са листвали по-голяма част от бизнеса си, или скоро ще го направят, това не означава разпадане на конгломератите. Въпреки че някои инвеститори, по-специално европейски, харесват да си избират това, което им харесва сред дъщерните фирми, други, които следят световните индекси, предпочитат да притежават акции на холдинговата компания. Имайки предвид размера и обхвата на групите, по този начин е удобно да притежаваш свой дял от Турция.

"Коч" и "Сабанчи" ще оцелеят като конгломерати докато всяко от семействата остане обединено (един представител от второ поколение на "Сабанчи" се отцепи и направи свой собствен по-малък бизнес, който включва "Пегасъс еърлайнс", който се управлява от сина му). Силата на техните марки за събиране на средства, продажба на стоки, поставянето на корпоративни стандарти и наемането на персонал, са все още много важни в развиващата се икономика. Двете семейства усилиха марките си, създавайки училища, болници и университети, както и музеи и културни центрове.

Двата конгломерата и техните съответно патриарх и матриарх, Мустафа Коч и Гюлер Сабанчи, общо взето стоят настрани от политиката, въпреки че през миналото лято при протестите срещу правителството, "Коч холдинг" попадна под ударите. По време на безредиците в Истанбул, един от хотелите на "Коч" позволи на протестиращите да се скрият в него и да бъдат лекувани раните им. Това породи недоволство сред министрите в правителството.

След това "Тупрас" и две други дъщерни фирми на "Коч" бяха посетени от данъчни инспектори. Едната от двете, "Тофас", производител на автомобили, е заплашена от глоба в размер на 67,5 милиона лири (30 милиона долара). На 17-и януари турската Комисия за конкуренция обяви, че "Тупрас" трябва да бъде глобена с 412 милиона лири за фиксиране на цени през 2008-а година.

За разлика от някои по-млади турски династии, клановете "Коч" и "Сабанчи" устояха на изкушението да притежават вестници или друга медия. Те също така се въздържат от строителството или управлението на държавни предприятия, област пълна с конфликти на интереси и официални лица, замесени в интриги. Умните правителства в миналото признаха, че двете династии не са били заплаха за тях и те на свой ред са ги оставили да си вършат бизнеса. Може би това още дълго ще продължи.

По материали на чуждестранни информационни източници.

Подготвена от отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Подновеното напрежение около Дойче банк разтресе европейските фондови пазари

Подновените разпродажби на акции на Дойче банк през последните 24 часа провокират солиден спад на европейските фондови борси през последния септемврийски ден на търговия. Напрежението около водещия немския кредитор се засили отново през вчерашната търговия на "Уолстрийт" след информации, че големи клиенти на банката в лицето на няколко хедж..

публикувано на 30.09.16 в 15:00

Изплашени клиенти започват да теглят милиарди долари от Дойче банк

Неколцина клиенти на Дойче банк, сред които няколко големи и влиятелни хедж фондове, са започнали да изтеглят милиарди долари от банката на фона на опасенията за нейната стабилност и на техните експозиции в кредитната институция, съобщават източници, близки до клиенти на банката, цитирани от "Уолстрийт Джърнъл" и от агенция "Блумбърг". Редица..

публикувано на 30.09.16 в 11:49

Опасения на капиталовите пазари, породени от Дойче банк

Американските индекси се понижиха заради нарастващите опасения, че неволите на Дойче банк ще повлекат световния финансов сектор. Вчера той беше основният губещ на Уолстрийт с намаление от 1,5% след репортаж на "Блумбърг", показал, че някои от клиентите на Дойче банк са вече разтревожени. Във Великобритания FTSE 100 напредна с 1%. Начело..

публикувано на 30.09.16 в 08:15

Спад на доходността на американските облигации

Доходността по 10-годишните американски облигации падна с 2.4 базови пункта до 1.548%, докато тази по 2-годишните книжа слезе с 3.4 базови пункта до 0.722%. Rates Last Change Range UST 10 years   1.560 -0.012   1.541-1.600..

публикувано на 30.09.16 в 08:13

ОПЕК и Дойчебанк успокоиха пазарите

Американските индекси най-сетне отчетоха широки печалби, подпомогнати от споразумението за производството на ОПЕК. Стандард енд Пуърс скочи с 0.5% до 2171.37, като начело на растежа беше енергийният сектор, който нарасна с 4.3%. Европейските индекси нараснаха при по-добре представилия се банков сектор, който изглежда се успокои след..

публикувано на 29.09.16 в 08:27