Еврото поскъпна, след като Драги заяви, че в еврозоната няма дефлация

Еврото поскъпна в четвъртък, след като председателят на ЕЦБ Марио Драги заяви, че няма дефлационен проблем в еврозоната и потвърди решението на банката да запази лихвените проценти непроменени и да изчака повече данни, преди да предприеме действия.

Оставянето на основния лихвен процент на 0,25% не предизвика незабавното покриване на къси позиции, което предизвика ръста на единната валута спрямо американския долар, паунда и йената.

Пазарът масово залагаше в другата посока, смятайки, че ЕЦБ или ще предприеме намаление на лихвения процент или ще дойде сигнал от Драги, че това е възможна перспектива. Нито едно от двете неща не се случи и това предизвика покриването на късите позиции в евро, последвано от ръст до едноседмичен връх на 1.3619, преди валутата да отстъпи до 1.3590 долара, все пак печелейки 0,4% спрямо долара. В понеделник единната валута бе достигнала 2-месечно дъно.

По- големият от очакваното спад в молбите за помощи при безработица от 20 000 не помогна на долара по никакъв начин. Търговският дефицит на САЩ е нараснал до  38,7 млрд. долара през декември като износът е спаднал, а вносът се е увеличил.

Докато икономическите данни за САЩ бяха смесени, решението на ЕЦБ да изчака за повече данни, преди да предприеме действия за стимулиране на икономиката породи въпроси относно възстановяването в еврозоната, напук на вече ултра ниските разходи по заемането, целящи да повишат цените.

Инфлацията в еврозоната спадна до едва 0,7% през миналия месец, а данните за продажбите на дребно в сряда бяха разочароващи, но скорошните проучвания за бизнес настроенията показаха повече позитивизъм, предоставяйки на ЕЦБ известно пространство за маневриране.

Еврото поскъпна до 5- седмичен връх спрямо британския паунд, разменяйки се за 0.8350 пенса. След това то се оттегли до 0.8325, запазвайки печалба от 0,32% на дневна база. Спрямо японската валута еврото спечели 1,15% до 138.81 йени. Американският долар пък спечели 0,68% до 102.12.

Австралийският долар добави печалби, които допринесоха за ръста му от 2% през тази седмица, след като от централната банка на страната оставиха настрана своите пристрастия към по- ниските лихвени проценти и смекчиха тона за дългосрочно отслабване на валутата.

Това спря няколкомесечния спад на австралийския долар, причинен от притесненията за икономическите перспективи на Австралия на фона на по- ниските цени на суровините и забавянето на Китай. Някои търговци докладваха за шепа банки, заемащи дълги позиции в австралийската валута спрямо еврото, преди пресконференцията на ЕЦБ.

Инвеститорите тласнаха австралийския долар към печалба от 0,63% до 0.8960 американски долара.

Зелената валута пък върна печалбите си спрямо канадския си съименник и приключи дена на загуба от 0,14%, разменяйки се за 1.1068 канадски долара. Преди това тя достигна връх на 1.1122, след като от Канада докладваха за по- голям от очаквания търговски дефицит през декември, възлизащ на 1.49 млрд. долара, което е най- големия дефицит на страната от 2012-а насам.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25