Корекция или мечи тренд на световните финансови пазари?

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Капиталовите пазари стартираха 2014-а година в приповдигнато настроение след печалбите на Уолстрийт с 30% в предходната 2013-а. Инвеститорите изглежда повярваха, че най-лошият етап от финансовата криза е преминал и че световната икономика се връща към златната среда, където нито растежът е толкова силен, че да причини инфлация, нито пък толкова слаб, че да притисне печалбите, а е точно колкото трябва да бъде.

Вместо това обаче, пазарите бяха поразени с класически бързи слизания в първите седмици на годината. Първо, валутите на нововъзникващите икономики попаднаха под натиск, като аржентинското песо и турската лира спадаха най-рязко. Това накара някои държани да увеличат лихвените си проценти. Китайската икономика показа признаци на слабост като PMI индексът за производствения сектор в страната падна през януари до 50,5, което е най-ниско ниво за последните шест месеца.

Втората пречка дойде от Америка, където PMI индексът за производителите слезе до 51,3 спрямо предходен резултат от 56,5. Това беше придружено от спад на продажбите на автомобили с 3,1% през януари в сравнение с предходната година и изненадващо намаление на поръчките на дълготрайни стоки с 4,3% през декември. Новините доведоха до слизане на индекса "Стандарт енд Пуърс" с 2,3% на 3-ти февруари. Повечето анализатори пренебрегнаха слабите данни за заетостта през декември като еднократно явление, дължащо се на изключително студената зима, но последвалите лоши резултати изглежда навяват вече други мисли.

На фона на всичко това има и трета потенциална опасност. Политиката на Федералния резерв за количествени поощрения е широко приемана за подкрепяща капиталовите пазари и подтискаща доходността на облигациите. Сега, когато тези количествени поощрения се премахват, все по-актуален става въпросът дали пазарите няма да попаднат под дългосрочен натиск.

Както винаги, психологията има голяма роля. Фед все още изкупува активи на стойност 65 милиарда долара на месец, което е значителна подкрепа. Насоката, която дава за бъдещите си действия, предполага, че увеличение на лихвите е доста далеч. Въпреки това, ако инвеститорите очакват в крайна сметка оттеглянето на монетарните стимули да доведе до спад на пазарите, то логично е да продават предварително, за да намалят потенциалните загуби. И наистина силната възвръщаемос, постигната на капиталовите пазари през 2013-а може би затвърждава този процес. Инвеститорите с удоволствие прибират печалби.

Тегленето на печалби изглежда отдавна е налице и в Япония, въпреки очакванията, че Централната банка ще продължи с облекченията. Широкият индекс "Топикс" спадна с 4,8% на 4-ти февруари при растеж от 51% през миналата година.

Тегленето на печалби в действителност не е проблем на нововъзникващите пазари, тъй като в действителност те се представяха по-зле от капиталовите пазари в богатите държави през последните три години. Най-поразените държави през последните седмици бяха тези със специфични проблеми. Политически безредици (Украйна), голям дефицит по текущата сметка и висока инфлация (Турция) или просто лоша икономическа политика (Аржентина).

Рагурам Раджан, виден икономист, понастоящем управител на Централната банка в Индия, повдигна по-широк проблем. След финансовата криза от 2007/08-а година, капиталите наводниха нововъзникващите пазари, отчасти защото техните икономики нямаха много от проблемите, характерни за развитите икономики, и отчасти защото централните банки в богатите държави свалиха толкова много лихвите, че инвеститорите избягаха в чужбина в търсене на доходност. Когато тези пари потекоха в обратната посока, валутите на нововъзникващите икономики (включително индийската рупия) попаднаха под натиск. Това постави заинтересованите държави пред дилема: да оставят валутния курс да пада и да рискуват инфлация или да увеличат лихвите, за да защитят валутата и да рискуват рецесия. Раджан е на мнение, че САЩ трябва да се безпокоят от политиката си и нейните последици върху останалия свят.

Съдейки от поведението на пазарите през последните седмици, мнозина инвеститори като че ли бяха погълнати от обратната грижа, дали проблемите на нововъзникващите пазари ще засегнат развитите икономики. Анализатори подчертаха, че пет от държавите, които преживяха най-голям спад на техните валути (Аржентина, Бразилия, Индия, Русия и Турция) съставляват 12% от световната икономика. Около 18% от европейските корпоративни приходи произлизат от нововъзникващите пазари, а тази цифра нараства до 24% за Великобритания и 31% за Швейцария.

Около 15% от печалбите на компаниите, листвани в "Стандарт енд Пуърс", идват от нововъзникващите пазари. Засега това не е повлияло на корпоративните резултати. Американската банка е на мнение, че по стара традиция повечето американски компании са надминали прогнозите за печалбите през четвъртото тримесечие. При 70% от компаниите в "Стандарт енд Пуърс" отчели резултати, печалбите на акция са нараснали на годишна база със 7%.

Уолстрийт обаче не разполага с голямо пространство за грешки. Печалбите са близо до върховете след втората световна война, като пропорция спрямо БВП. Междувременно акциите изглеждат скъпи, измерено по два от най-добрите начини за оценяване, които се калкулират по съвсем различен начин. Съотношението цена-акция, което свързва цената на акциите към средните печалби за 10 години, сега е около 25, доста над дългосрочното 16. Акциите изглеждат скъпи и когато са измерени срещу разхода за замяна на активите на компаниите, метрично измерване, познато като Q-съотношение.

Лошите новини за акциите се оказват добри за правителствените облигации, въпреки че Фед изкупува по-малко от тях. Доходността по 10-годишните държавни облигации спадна от 3% в началото на годината до 2,59% на 3-ти февруари, а доходността на 10-годишните германски облигации спадна от 1,94% до 1,56% за същия период. Настроенията към акциите може би бяха свръхоптимистични в края на 2013-а, но и свръхпесимистични спрямо облигациите. Инфлацията сега е по-ниска спрямо миналата година в Америка, Великобритания и еврозоната. Индексът на “Икономист” за суровините е надолу с 13,9% за последната година, а медта, която е особено чувствителна на икономическите условия, е надолу с 15%.

Проблемите на финансовите пазари досега през тази година могат да бъдат обяснени като навременно преоценяване на това, което преди беше ненормално розова картина в очите на инвеститорите. За да се превърнат разпродажбите в нещо по-сериозно, е необходим по-ясен сигнал за нов икономически спад или в Китай, или в развития свят, или значително намаление на корпоративните печалби.

Бул Тренд Трейдър




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Подновеното напрежение около Дойче банк разтресе европейските фондови пазари

Подновените разпродажби на акции на Дойче банк през последните 24 часа провокират солиден спад на европейските фондови борси през последния септемврийски ден на търговия. Напрежението около водещия немския кредитор се засили отново през вчерашната търговия на "Уолстрийт" след информации, че големи клиенти на банката в лицето на няколко хедж..

публикувано на 30.09.16 в 15:00

Изплашени клиенти започват да теглят милиарди долари от Дойче банк

Неколцина клиенти на Дойче банк, сред които няколко големи и влиятелни хедж фондове, са започнали да изтеглят милиарди долари от банката на фона на опасенията за нейната стабилност и на техните експозиции в кредитната институция, съобщават източници, близки до клиенти на банката, цитирани от "Уолстрийт Джърнъл" и от агенция "Блумбърг". Редица..

публикувано на 30.09.16 в 11:49

Опасения на капиталовите пазари, породени от Дойче банк

Американските индекси се понижиха заради нарастващите опасения, че неволите на Дойче банк ще повлекат световния финансов сектор. Вчера той беше основният губещ на Уолстрийт с намаление от 1,5% след репортаж на "Блумбърг", показал, че някои от клиентите на Дойче банк са вече разтревожени. Във Великобритания FTSE 100 напредна с 1%. Начело..

публикувано на 30.09.16 в 08:15

Спад на доходността на американските облигации

Доходността по 10-годишните американски облигации падна с 2.4 базови пункта до 1.548%, докато тази по 2-годишните книжа слезе с 3.4 базови пункта до 0.722%. Rates Last Change Range UST 10 years   1.560 -0.012   1.541-1.600..

публикувано на 30.09.16 в 08:13

ОПЕК и Дойчебанк успокоиха пазарите

Американските индекси най-сетне отчетоха широки печалби, подпомогнати от споразумението за производството на ОПЕК. Стандард енд Пуърс скочи с 0.5% до 2171.37, като начело на растежа беше енергийният сектор, който нарасна с 4.3%. Европейските индекси нараснаха при по-добре представилия се банков сектор, който изглежда се успокои след..

публикувано на 29.09.16 в 08:27