Йената поскъпна след като ЯЦБ се въздържа от стимули

Йената поскъпна във вторник, след като търговците увеличиха залозите си в полза на валутата, след като ЯЦБ се въздържа от допълнителни парични облекчения, а председателят на ЯЦБ Харухико Курода не даде индикации, че нови стимули са вероятни в краткосрочен план.

Японската валута записа най- голямата си еднодневна печалба спрямо американския долар и най- големия си еднодневен ръст спрямо еврото за последните 4 седмици.

Много инвеститори продаваха йената заради предположението, че увеличаването на данъка върху продажбите, което влезе в действие в началото на април ще причини вреди на потреблението и това може да накара ЯЦБ да облекчи политиката през идните месеци, за да омекоти удара.

Решените на ЯЦБ да се въздържи от нови стимули бе възприето като положително за йената.

Доларът изгуби 1,4% до 3-седмично дъно на 101,56 йени, преди да се стабилизира на 101,90 по време на късната търговия.

Еврото проби под подкрепата на нивото на 141 йени и достигна до 140,09, което е и най- ниската му стойност за повече от седмица. По време на късната търговия единната валута се разменяше на загуба от 1% за 140,50 йени.

Йената бе започнала възходящото си движение преди решението на ЯЦБ за паричната политика. Тя добави нови печалби, след като ЯЦБ запази политиката непроменена и се укрепи допълнително, след като Курода прозвуча оптимистично настроен към икономиката и заяви, че инфлацията и растежът ще наберат скорост през идните месеци въпреки увеличението на данъка върху продажбите.

Зелената валута изпитваше затруднения спрямо японската йена през последните няколко сесии, след като данните за неселскостопанската заетост от миналия петък разочароваха някои инвеститори, които бяха заложили на по- бързото възстановяване на най- голямата икономика в света. Доларът се отдръпна от 10-седмичен връх на 1-4,13 йени, достигнат в петък.

Американското правителство обяви, че работодателите са добавили 192 000 работни места през март, което е по- малко от очакванията за ръст от 200 000 и много по- малко от надеждите на някои търговци за ръст от 225 000 до 250 000.

Други анализатори, обаче, заявиха, че скорошния спад на долара е предоставил на инвеститорите възможност да направят нови залози в полза на щатската валута и против йената.

Това мнение е базирано на виждането, че разликата в паричната политика на Фед и ЯЦБ става все по- разнопосочна. Фед намалява размера на месечно изкупуваните облигации и може дори да увеличи лихвените проценти някъде в средата на 2015.

Доларът може да отслабне допълнително спрямо еврото, тъй като политиците от ЕЦБ продължават да задържат очакванията за нови мерки, чрез които да се предотврати дефлацията в еврозоната.

Еврото получи лек тласък спрямо зелената валута по- рано, след като МВФ повиши прогнозата си за икономиката на еврозоната като същевременно намали очакванията си за ръст на световната икономика.

Еврото бе на печалба от 0,4% спрямо долара на 1,3796, след като докосна почти 2- седмичен връх на 1,3811. То спечели 0,7% откакто падна до едномесечно дъно на 1,3672 в петък.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25