Гърция планира да излезе на открития пазар и да емитира петгодишни еврооблигации в четвъртък

Гърция обмисля да емитира петгодишни еврооблигации за 2,5 млрд. евро този четвъртък, съобщава агенция Ройтерс, цитирайки три свои източника, запознати с въпроса.

Двама от източниците на агенцията са пазарни участници, докато другият е правителствен източник, като те са заявили, че в четвъртък ще бъде открита процедурата за приемане на поръчки за покупки на новите гръцки облигации. Очаква се гръцката Агенция за управление на дълга да направи официално изявление по този въпрос по-късно днес.

Участници на финансовите пазари споделиха, че правителството има за цел да постигне средна доходност по 5-годишните дългови книжа от под 5,3%, като днес лихвата на гръцките облигации с падеж през 2024-а година падна под ключовото ниво от 6% за пръв път от четири години насам.

Това би представлявало ключово събитие за най-тежко пострадалата от финансова и икономическа криза страна-члена на еврозоната. За последно Гърция имаше достъп до свободните капиталови пазари през март 2010-а година, когато успя да емитира нови 5-годишни облигации. От тогава насам обаче Атина е извън паричните пазари, като страната успя да договори две спасителни финансови програми от ЕС и МВФ в размер на общо 245 млрд. евро.

Настоящите кредитен рейтинг на Гърция от страна на агенция "Мудис" е на ниво "Саа3", което е с цели девет степени под т.нар. "инвестиционен" рейтинг. Агенциите "Стандарт енд Пуърс" и "Фич" пък държат кредитен рейтинг за Гърция от "В-", което е с шест степени под инвестиционния рейтинг.

Говори се, че гръцката власти са възложили на банките Bank of America Merrill Lynch, Deutsche Bank, Goldman Sachs International, HSBC, JP Morgan и Morgan Stanley да проведат тази важна операция по емитиране на нов петгодишен дълг (книжа с падеж през април 2019-а година).

Намек, че страната ще се върне на свободния дългов пазар даде и шефът на Гръцката централна банка. В интервю за агенция Блумбърг Георгиос Провопулос посочи, че преструктурирането на банковата система на Гърция и рекапитализацията на банките през финансовите пазари е улеснило връщането на правителството към пазара на облигации.

Що се отнася до парична политика на ЕЦБ, той добави: Ние разсъждаваме върху дизайна на програма за "количествени улеснения" в еврозоната.

Управителният съвет на ЕЦБ е единодушно ангажиран да използва всички инструменти в рамките на своя мандат - конвенционални и неконвенционални, за да се справи ефективно с рисковете от твърде продължителен период на ниска инфлация, каза той.

Междувременно бяха оповестени поредни добри икономически данни от Гърция.

Индустриалното производство в страната регистрира подобрение за трети пореден месец, повишавайки се през февруари с 1,7% на годишна база след повишение с 1,1% през януари и с 0,5% в края на 2013-а година, показват данни на гръцката статистика Elstat. Промишленото производство се повиши през февруари с 1,9% след повишение с 1,0% през първия месец на годината.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Подновеното напрежение около Дойче банк разтресе европейските фондови пазари

Подновените разпродажби на акции на Дойче банк през последните 24 часа провокират солиден спад на европейските фондови борси през последния септемврийски ден на търговия. Напрежението около водещия немския кредитор се засили отново през вчерашната търговия на "Уолстрийт" след информации, че големи клиенти на банката в лицето на няколко хедж..

публикувано на 30.09.16 в 15:00

Изплашени клиенти започват да теглят милиарди долари от Дойче банк

Неколцина клиенти на Дойче банк, сред които няколко големи и влиятелни хедж фондове, са започнали да изтеглят милиарди долари от банката на фона на опасенията за нейната стабилност и на техните експозиции в кредитната институция, съобщават източници, близки до клиенти на банката, цитирани от "Уолстрийт Джърнъл" и от агенция "Блумбърг". Редица..

публикувано на 30.09.16 в 11:49

Опасения на капиталовите пазари, породени от Дойче банк

Американските индекси се понижиха заради нарастващите опасения, че неволите на Дойче банк ще повлекат световния финансов сектор. Вчера той беше основният губещ на Уолстрийт с намаление от 1,5% след репортаж на "Блумбърг", показал, че някои от клиентите на Дойче банк са вече разтревожени. Във Великобритания FTSE 100 напредна с 1%. Начело..

публикувано на 30.09.16 в 08:15

Спад на доходността на американските облигации

Доходността по 10-годишните американски облигации падна с 2.4 базови пункта до 1.548%, докато тази по 2-годишните книжа слезе с 3.4 базови пункта до 0.722%. Rates Last Change Range UST 10 years   1.560 -0.012   1.541-1.600..

публикувано на 30.09.16 в 08:13

ОПЕК и Дойчебанк успокоиха пазарите

Американските индекси най-сетне отчетоха широки печалби, подпомогнати от споразумението за производството на ОПЕК. Стандард енд Пуърс скочи с 0.5% до 2171.37, като начело на растежа беше енергийният сектор, който нарасна с 4.3%. Европейските индекси нараснаха при по-добре представилия се банков сектор, който изглежда се успокои след..

публикувано на 29.09.16 в 08:27