Министерството на финансите успешно пласира емисия от петмесечни ДЦК, за да гарантира ликвидността на българската банкова система

Министерството на финансите на България заяви, че вчера е пласирало успешно емисия от нови петмесечни Държавни ценни книжа (ДЦК) за 1,23 млрд. лева, като средствата от осъществения краткосрочен дългов аукцион са били добавени към наличните бюджетни буфери за обезпечаване на безусловната подкрепа на ликвидността в българската банкова система и за спокойното и гладко функциониране на сектора.

Според министерството, по този начин беше осигурен първи транш на ликвиден буфер за реакция на спекулативните атаки срещу няколко български банки.

Предприетите незабавни и добре координирани действия между правителството, БНБ и финансовата общност в страната доведоха до категоричен отпор на всякакви безпочвени спекулации и инсинуации и възстановиха доверието на гражданите в системата, се посочва в изявление на министерството на финансите. В подкрепа на казаното, още в рамките на същия ден - 30 юни, бе отчетено преодоляване на напрежението от петък и възстановяване нормалното функциониране на банковия сектор в България.

В изявлението на министерството на финансовите се отбелязва: Правителството на Република България, в лицето на министър-председателя Пламен Орешарски и на министъра на финансите Петър Чобанов, благодари за подкрепата и разбирането на всички, дали своя принос за постигане на общата цел, насочена към запазване на финансовата стабилност и доверието на гражданите в нея. По-рано днес премиерът благодари лично на зам.-председателя на ЕК и европейски комисар по конкуренцията Хоакин Алмуния за подкрепата и кооперативния стил на работа с българското правителство по отношение на одобрението на държавна помощ от 3,3 млрд. лв. за банковата система у нас.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

МВФ: Българската банкова система е в основата си здрава въпреки масовото теглене на пари от две банки

Българската банкова система е в основата си здрава и в добро състояние въпреки масовото изтегляне на средства от две банки, заявиха от Международния валутен фонд и от ръководството на Австрийската централна банка, цитирани от агенция Ройтерс. Това..

публикувано на 01.07.14 в 16:24
ВИЖТЕ ОЩЕ

Подновеното напрежение около Дойче банк разтресе европейските фондови пазари

Подновените разпродажби на акции на Дойче банк през последните 24 часа провокират солиден спад на европейските фондови борси през последния септемврийски ден на търговия. Напрежението около водещия немския кредитор се засили отново през..

публикувано на 30.09.16 в 15:00

Изплашени клиенти започват да теглят милиарди долари от Дойче банк

Неколцина клиенти на Дойче банк, сред които няколко големи и влиятелни хедж фондове, са започнали да изтеглят милиарди долари от банката на фона на опасенията за нейната стабилност и на техните експозиции в кредитната институция, съобщават..

публикувано на 30.09.16 в 11:49

Опасения на капиталовите пазари, породени от Дойче банк

Американските индекси се понижиха заради нарастващите опасения, че неволите на Дойче банк ще повлекат световния финансов сектор. Вчера той беше основният губещ на Уолстрийт с намаление от 1,5% след репортаж на "Блумбърг", показал, че някои от..

публикувано на 30.09.16 в 08:15

Спад на доходността на американските облигации

Доходността по 10-годишните американски облигации падна с 2.4 базови пункта до 1.548%, докато тази по 2-годишните книжа слезе с 3.4 базови пункта до 0.722%. Rates Last Change Range..

публикувано на 30.09.16 в 08:13

ОПЕК и Дойчебанк успокоиха пазарите

Американските индекси най-сетне отчетоха широки печалби, подпомогнати от споразумението за производството на ОПЕК. Стандард енд Пуърс скочи с 0.5% до 2171.37, като начело на растежа беше енергийният сектор, който нарасна с 4.3%. Европейските..

публикувано на 29.09.16 в 08:27