Солидното външно представяне на Азия прикрива вътрешни слабости

Азиатските икономики стават все по-устойчиви на външните сътресения, но неравномерният икономически растеж ги отслабва отвътре.

През последната година местните икономики увеличиха външните си защити. Търговските баланси се подобриха между 4% до 8% от БВП на Индия, Малайзия и Тайланд. Когато износът расте спрямо вноса, повече ликвидни средства идват в местната финансова система. Валутните курсове на Индонезия, Индия, Малайзия и Филипините, след премахването на инфлационния ефект, са също по-конкурентни спрямо лятото на 2013-а, когато изглеждаше, че повишение на лихвите в САЩ ще доведе до отлив на капитали от Азия.

Въпреки това растежът се колебае. Дори и след отчетения в целта растеж на БВП със 7,5% през второто тримесечие, Китай се очаква да нарасне тази година с най-слаб темп за последните две десетилетия. Проблемът е всеобхватен. В началото на миналата година оценките на икономистите за БВП през 2014-а в Азия бяха за увеличение от средно 7%. Тези стойности паднаха до 6%, а в същото време прогнозите за развитите икономики в света останаха непокътнати.

Опасно звучи, че забавянето се появява при останал голям необслужен дълг. След 2007-а съотношението кредити към БВП се е удвоило в Китай и Хонконг, разширило се е с почти 50% в Сингапур и нараснало с над 30% в Тайланд и Корея.

По-ниските местни лихви могат да помогнат на растежа на някои места, по-специално в Корея и в Индия. Да се приеме обаче това като стратегия за целия регион, е прекалено рисковано. За спестителите банковите депозити вече плащат много малко в сравнение с инфлацията. Единствено в Китай реалните лихви по депозитите са се подобрили значително след 2007-а и това е, защото инфлацията в Китай е прекалено ниска.

Ако азиатските лихви паднат, съблазънта към реалните активи, като недвижимите имоти, ще стане по-силна. Кредитите ще се разширят допълнително. Това може да доведе до проблем в бъдещето. Хонконг и Сингапур изпитват все още трудности да овладеят манията по имотите, като използват “макрообезопасителни” ограничения върху заемите в сектора на недвижимите имоти. Имайки предвид несигурната ефикасност върху тези инструменти, повечето азиатски централни банки може би няма да рискуват да намаляват лихвите.

Най-добрата надежда за Азия е покачване на експортните инвестиции. За целта обаче недостигът на търсене от богатите държави трябва да спре и то бързо. Без съживяване на вътрешната сила външната стабилност на Азия може бързо да се изпари.


Бул Тренд Трейдър



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Подновеното напрежение около Дойче банк разтресе европейските фондови пазари

Подновените разпродажби на акции на Дойче банк през последните 24 часа провокират солиден спад на европейските фондови борси през последния септемврийски ден на търговия. Напрежението около водещия немския кредитор се засили отново през вчерашната търговия на "Уолстрийт" след информации, че големи клиенти на банката в лицето на няколко хедж..

публикувано на 30.09.16 в 15:00

Изплашени клиенти започват да теглят милиарди долари от Дойче банк

Неколцина клиенти на Дойче банк, сред които няколко големи и влиятелни хедж фондове, са започнали да изтеглят милиарди долари от банката на фона на опасенията за нейната стабилност и на техните експозиции в кредитната институция, съобщават източници, близки до клиенти на банката, цитирани от "Уолстрийт Джърнъл" и от агенция "Блумбърг". Редица..

публикувано на 30.09.16 в 11:49

Опасения на капиталовите пазари, породени от Дойче банк

Американските индекси се понижиха заради нарастващите опасения, че неволите на Дойче банк ще повлекат световния финансов сектор. Вчера той беше основният губещ на Уолстрийт с намаление от 1,5% след репортаж на "Блумбърг", показал, че някои от клиентите на Дойче банк са вече разтревожени. Във Великобритания FTSE 100 напредна с 1%. Начело..

публикувано на 30.09.16 в 08:15

Спад на доходността на американските облигации

Доходността по 10-годишните американски облигации падна с 2.4 базови пункта до 1.548%, докато тази по 2-годишните книжа слезе с 3.4 базови пункта до 0.722%. Rates Last Change Range UST 10 years   1.560 -0.012   1.541-1.600..

публикувано на 30.09.16 в 08:13

ОПЕК и Дойчебанк успокоиха пазарите

Американските индекси най-сетне отчетоха широки печалби, подпомогнати от споразумението за производството на ОПЕК. Стандард енд Пуърс скочи с 0.5% до 2171.37, като начело на растежа беше енергийният сектор, който нарасна с 4.3%. Европейските индекси нараснаха при по-добре представилия се банков сектор, който изглежда се успокои след..

публикувано на 29.09.16 в 08:27