Рекордни дъна на доходността на 10-годишните държавни облигации на Германия, Италия, Испания и Ирландия

През днешната европейска търговия доходността на 10-годишните държавни облигации на Германия, Италия, Испания и Ирландия падна до рекордни исторически дъна. Основна причина за това ново понижение на доходността (за покупките на държавни облигации) е очаквания през септември старт на трета програма за дългосрочно финансиране на банките в еврозоната от страна на ЕЦБ (новата LTRO операция) за 400 млрд. евро.

Интересът за покупки на немски облигации се дължи и на инвеститорското напрежение преди очакваните нови, по-тежки санкции на ЕС срещу Русия и опасенията, че тези санкции ще засегнат негативно както руската икономика, така и доста крехкото и нестабилно икономическо възстановяване на еврозоната. Това от своята страна може да принуди ЕЦБ да предприеме и по-агресивни стимулиращи мерки и дори програма за "количествени улеснения".

Днес лихвата (доходността) на 10-годишните немски облигации проби под бившето рекордно дъно от 2012-а година около 1,126%, падайки до ново историческо дъно от 1,12%. Според "Файнешъл Таймс", трайно понижение на доходността на германски дългови книжа под 1,12% може да провокира допълнителен интерес за покупки и това да задълбочи понижението на лихвата към 1,10% нивото. В същото време има ново разширяване на лихвения спред между американските и немски държавни облигации, като лихвеният диференциал между техните 10-годишни облигации се разшири към 135 базисни пункта (доходност по американските книжа е по-висока с 1,35%) от 133 пункта вчера, наближавайки рекордния лихвен спред от около 137,5 базисни пункта. Има разширяване на лихвения спред и между двегодишните американски/немски краткосрочни книжа към 51,5 базисни пункта от 47 пункта вчера.

Рекордни дъна днес бележи и доходността на испанските и италианските облигации, като се говори че основна причина за солидния интерес за покупки на тези книжа (водещ до повишение на техните цени и до спад на тяхната доходност) е предстоящия до края на седмицата падеж и плащане по купони на дългови книжа на Испания и Италия за около 60 млрд. евро. Този масиран падеж на испански и италиански дълг предполага, че на дълговия пазар в еврозоната може да се излее голям част от тези 60 млрд. евро, което да задълбочи интереса за покупки на облигации от "периферията" на региона.

Доходността на 10-годишните испански облигации проби под ключовото ниво от 2,50%, падайки към ново историческо дъно от 2,49%. Според "Файнешъл Таймс" това представялва първо понижение на лихвата на испанските книжа под 2,50% нивото от 200 години насам, като агенция се базира на данни на Deutsche Bank. Траен пробив под 2,50% нивото и евентуално ново понижение на доходността на 10-годишните немски облигации може да задълбочи този спад, като не е изключено доходността на испанските дългови книжа да падне към 2,40% и дори към 2,35%.

Доходността на 10-годишните италиански облигации се понижава с 1,5 пункта към 2,65% (рекордно дъно от старта на еврозоната насам), докато лихвата на аналогичните ирландски дългови книжа удари историческо дъно от 2,18%.

Разширяването на лихвения диференциал между американските и немските облигации (въпреки, че доходността на дълговите книжа на САЩ е също относително ниска) е в подкрепа за долара спрямо еврото. В същото време предстоящия до края на седмицата падеж на испански и италиански дълго за 60 млрд. евро може да окаже допълнителен натиск върху единната валута, ако чуждестранните инвеститори предпочетат да репатрират част от получените от тези падежи средства в търсене на по-висока доходност.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Подновеното напрежение около Дойче банк разтресе европейските фондови пазари

Подновените разпродажби на акции на Дойче банк през последните 24 часа провокират солиден спад на европейските фондови борси през последния септемврийски ден на търговия. Напрежението около водещия немския кредитор се засили отново през вчерашната търговия на "Уолстрийт" след информации, че големи клиенти на банката в лицето на няколко хедж..

публикувано на 30.09.16 в 15:00

Изплашени клиенти започват да теглят милиарди долари от Дойче банк

Неколцина клиенти на Дойче банк, сред които няколко големи и влиятелни хедж фондове, са започнали да изтеглят милиарди долари от банката на фона на опасенията за нейната стабилност и на техните експозиции в кредитната институция, съобщават източници, близки до клиенти на банката, цитирани от "Уолстрийт Джърнъл" и от агенция "Блумбърг". Редица..

публикувано на 30.09.16 в 11:49

Опасения на капиталовите пазари, породени от Дойче банк

Американските индекси се понижиха заради нарастващите опасения, че неволите на Дойче банк ще повлекат световния финансов сектор. Вчера той беше основният губещ на Уолстрийт с намаление от 1,5% след репортаж на "Блумбърг", показал, че някои от клиентите на Дойче банк са вече разтревожени. Във Великобритания FTSE 100 напредна с 1%. Начело..

публикувано на 30.09.16 в 08:15

Спад на доходността на американските облигации

Доходността по 10-годишните американски облигации падна с 2.4 базови пункта до 1.548%, докато тази по 2-годишните книжа слезе с 3.4 базови пункта до 0.722%. Rates Last Change Range UST 10 years   1.560 -0.012   1.541-1.600..

публикувано на 30.09.16 в 08:13

ОПЕК и Дойчебанк успокоиха пазарите

Американските индекси най-сетне отчетоха широки печалби, подпомогнати от споразумението за производството на ОПЕК. Стандард енд Пуърс скочи с 0.5% до 2171.37, като начело на растежа беше енергийният сектор, който нарасна с 4.3%. Европейските индекси нараснаха при по-добре представилия се банков сектор, който изглежда се успокои след..

публикувано на 29.09.16 в 08:27