Опасенията за азиатска валутна война са преувеличени

Усилията на японският министър председател Шиндзо Абе да намали стойността на йената породиха слухове за азиатска валутна война при предположението, че Китай и Южна Корея също ще пробват да насочат валутите си към по-ниски стойности, за да гарантират на експорта си конкурентност.

Ким Моо-Санг, лидер на управляващата в Южна Корея партия, призова тази седмицата правителството да се подготви за валутен сблъсък. Някои приеха намалението на китайските лихви миналата седмица като първи залп, тъй като то доведе до спад на юана. За щастие обаче шансовете за пълна азиатска валутна война, по подобие на военните конфронтации, са много по-малки отколкото се алармира.

Абе призоваваше за евтина йена, за да се помогне на японските износители, още от преди да поеме властта в края на 2012. По негово настояване, Японската централна банка прие политика на “количествени поощрения” – създавайки пари за покупки на облигации с надеждата да се породи инфлация. Това порази йената, която се обезцени с над 20% срещу юана и вона от началото на миналата година. Японският износ обаче едва нарасна и при всички положения не за сметка на конкурентите в региона. Например износа на Китай и Южна Корея към Америка се увеличи с около 20% през последните две години, докато този на Япония е спаднал с 2%.

Нелогичната връзка между японския износ и йената се дължи на две основни причини. Първо, много японски производители се преместиха през последните години зад граница. 1/3 от производството на японските фирми вече се прави в чужбина, увеличение от само 1/10 през 80-те години на миналия век според данните на Японската банка за международно сътрудничество. Така една слаба йена вече не е животворно лекарство за износа както беше преди време.

Второ, въпреки че слабата йена позволява на японските фирми да намаляват цената на износа изразена в чужди валути без да намаляват постъпленията в йени, малцина го направиха. Вместо това те държат международните цени постоянни и прибират допълнителните йени. Японският износ измерен в обеми е без промяна през последните три години, но за същия период е нараснал с 20% по стойност. По-голяма част от нея отива в компаниите. Друга част отива да покрие по-големите разходи на нарастващата цена на вноса. Според Голдман Сакс, входящите цени на японските производители са нараснали с 6% след септември 2012.

Йената може и още да пада, тъй като Японската централна банка увеличава мащаба на количествените поощрения. Японският износ може и най-накрай да започне да расте. Обемите нараснаха през октомври с 4.7% на годишна база. След като Хюндай, производител на автомобили в Южна Корея, отчете голям спад на печалбата през третото тримесечие, неговия главен финансов изпълнителен директор заяви, че слабата йена е една от най-големите грижи на компанията. Йената обаче е и удобно извинение. Около 2/3 от производството на Хюндай е вече в чужбина. Според изчисленията на МВФ чувствителността на южно корейския износ към валутния курс вон/йена е намаляла наполовина след 1990 година.

Падащата йена засили една японска индустрия – туризма. Посещенията на чужденци са скочили тази година с 27%. Хиляди китайски онлайн агенти се появиха, предлагайки покупки на стоки от Япония, които да върнат в Китай, за да се използва слабата йена. Проучване в Таобао, онлайн място за пазаруване, разкри над един милион японски продукта, които се предлагат по тези канали. Козметиката е изключително популярна сред тях. Су Ченлянг, китаец живеещ в Осака, който продава японски ръчно изработени продукти в Таобао казва, че при спадащата йена има пространство за предлагане на още по-големи продажби.

Ако японските износители последват инициативата на Су и намалят масово цените, слабата йена все пак може да се окаже най-силния двигател на икономиката. Това обаче само по себе си ще доведе до натиск за поскъпване на йената. Не бива да се забравя и че крайната цел на монетарния експеримент на Абе е да изкара Япония от дефлацията и да генерира ръст на заплатите. Това е доста различно от девалвация на валутата насочена към поддържане на ниски цени. Както Лий Жу, управител на централната банка в Южна Корея наскоро каза, опасенията за йената са малко пресилени. Същото може да се каже и за една азиатска валутна война.

По материали на световни информационни източници

Подготвена от отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25