Швейцарската централна банка може отново да интервенира на валутния пазар, подчерта нейният шеф Томас Йордан

Централната банка на Швейцария е готова отново да се намеси на валутните пазари, за да отслаби франка, ако това е необходимо, заяви през уикенда шефът на банката Томас Йордан само два дни след изненадващото премахване на "тавана" на франка спрямо еврото, което предизвика рязко поскъпване на местната валута и предизвика паника на финансовите пазари.

В интервю за в-к Neue Zuercher Zeitung Томас Йордан заяви, че банката е била принудена да се откаже от своята политика за поддържане на минимален обменен курс от 1,2000 швейцарски франка за евро поради различните икономически развития и нарастващия риск за нейната програма за покупки на единната европейска валута.

Банката ще продължи да следи ситуацията и ще действа, ако е необходимо, подчерта той.

Ние казахме сбогом на минималния обменен курс, заяви Томас Йордан, но в същото време добави: Ще продължим да взимаме предвид обменните курсове при нашите решения за бъдещата парична и лихвена политика и ще интервенираме на валутния, ако това е необходимо.

Шокиращото решение на ШЦБ в четвъртък (15-и януари) да отмени минималния обменен курс на евро/франк в 1,2000 нивото доведе до първоначално драматично поскъпване на швейцарския франк с около 30% преди да стабилизира на нива с около 15% по-високи спрямо останалите основни валути.

Решението на Централната банка причини и срив на швейцарската фондова борса, както и мащабни финансови загуби за редица финансови компании, предлагащи платформи за валутна търговия. Дори и най-голямата немска финансова институция "Дойчебанк" претърпя загуба за около 150 млн. долара, загубите на британската банка Barclays достигнаха около 100 млн. долара, докато Citibank претърпя загуби за над 150 млн. долара от бруталните колебания на франка на валутния пазар.

Томас Йордан отбеляза, че швейцарският франк остава "значително надценен", като той очаква въведените от ШЦБ отрицателни депозитни лихвени проценти да направят местната валута по-слабо атрактивна, но в същото време изключи възможността за въвеждане на контрол върху капитала, целящ по-нататъшно отслабване на търсенето на франкове.

Пазарът постепенно ще се убеди, че това рязко поскъпване на швейцарския франк е неоправдано, допълни той.

Г-н Йордан каза, че отказът от минималния обменен курс е станал факт след "дълги и интензивни обсъждания" и след масивни по размер интервенции от страна на банката чрез покупки на евро и продажби на франкове.

Ако Националната банка просто беше продължила политиката на минимален валутен курс и това напомпваше нашия финансов баланс, тогава щяхме да рискуваме да загубим контрол върху монетарните условия в дългосрочен план, сподели шефът на ШЦБ. В резултат на провежданите от есента на 2011-а година насам интервенции на валутния пазар, балансът на банката се повиши с около 522 млрд. швейцарски франка - малко под размера на цялата швейцарска икономика.

В същото време се очаква на 22-ри януари Европейската централна банка да започне политика на "количествени улеснения" (закупуване на държавни облигации в еврозоната чрез печатане на евро), а подобен ход вероятно ще доведе до по-нататъшно отслабване на еврото в т.ч. и спрямо швейцарския франк.

Големите по размер интервенции са полезни, стига тяхната цел да е оправдана. Но това вече не е така, добави г-н Йордан.

Днес еврото опитва известна стабилизация около нивото на паритет (1,0000) спрямо швейцарския франк, след като през миналата седмица се срина за кратко от 1,2000 нивото до рекордно историческо дъно около 0,8500 франка. Американският долар пък се търгува около 0,8650 франка, след като новината за премахване на минималния валутен курс на швейцарската валута спрямо еврото доведе първоначален спад на "зелените пари" към 0,7360 франка - най-ниско ниво от август 2011-а година, когато доларът удари историческо дъно от 0,7068 франка (рекордно дъно от 9-и август 2011-а година).



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25