ОПЕК продължава да очаква по-балансиран петролен пазар през второто полугодие

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) запази без промяна прогнозите си за глобалното търсене и предлагане на "черното злато" и продължава да очаква по-балансиран петролен пазар през втората половина на годината, тъй като нарушените доставки от Нигерия и Канада спомагат за по-бързо от очакваното овладяване на проблема със свръхпредлагането.

В своя последен месечен доклад ОПЕК отбеляза, че потреблението на петрол в световен мащаб ще нарасне през настоящата година с 1,2 млн. барела на ден до 94,18 млн. барела - без промяна спрямо прогнозата на картела от предходния месец.

В същото време производството извън ОПЕК ще се свие със 740 хиляди барела на ден спрямо 2015-а година и ще достигне 56,4 млн. барела, като картелът очаква намаляване на ежедневното американското производство с 420 хиляди барела до 13,57 млн. барела на ден. Петролният добив в САЩ вероятно ще се понижи с 150 хиляди барела на ден през второто полугодие спрямо първите шест месеца, тъй като американските производители съкращават своя нерентабилен (по-скъп) добив с оглед на все още ниското ценово развитие.

ОПЕК запази без промяна и своята предишна прогноза за търсенето на петрол, добиван от картела, в размер на 31,5 млн. барела на ден през настоящата година, като това представлява повишение с 1,8 млн. барела спрямо 2015-а година. В същото време обаче очаква известно нарастване на търсенето на суров петрол на картела до 32,6 млн. барела на ден през второто полугодие.

В днешния доклад се потвърждава, че през май страни - членки на базираната във Виена организация са съкратили производството си със 100 хиляди барела на ден до 32,36 млн. барела, главно поради намалените доставки от Нигерия.

Ако картелът запази добива на нивата от май, това ще означава, че излишъкът през второто полугодие на 2016-а ще бъде от около 160 хил. барела на ден, но доста под прекомерен излишък в размер на 2,59 млн. барела на ден през първото тримесечие на годината, отбеляза в своя последен анализ ОПЕК.

Цените на петрола остават да се търгуват в по-ниски нива за деня след доклада на ОПЕК, който не се различава съществено от този през предходния месец. Фючърсите на петрола сорт брент се понижават с 0,77% към 50,15 долара за барел, а фючърсите на американския лек суров петрол - с 0,9% към 48,63 долара за барел.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Покачването на петрола избледня

Златото и вчера падна, но днес започна да расте, тъй като инвеститорите търсят сигурност при опасенията за Дойчебанк. Търговията е в тесни граници като основна подкрепа е 100-дневната пълзяща средна при 1310 долара, докато съпротивя е низходящата трендлиния след върха от юли, която трябва да бъде пробита, за да може да има покачвания...

публикувано на 30.09.16 в 08:14

Петролът леко отстъпва след вчерашния скок

Черното злато леко отстъпва днес, като инвеститорите подложиха на съмнение това дали постигнатото споразумение за намаляване на добивите от ОПЕК ще бъде обвързващо. Вчера цените скочиха с 6% в резултат на новината, че държавите от ОПЕК са стигнали до първото намаляване на производството от осем години насам. Петролните министри..

публикувано на 29.09.16 в 14:24

ОПЕК се съгласи с необходимостта да намали петролното си производство

Организацията на страните-износителки на петрол обяви, че нейните членове са постигнали съгласие, че те трябва намалят производството на суров петрол, за да ограничат свърхпредлагането на ценната суровина в световен план. Изненадващото решение на 14-членния картел доведе до солиден ръст на петролните цени с близо 6%, въпреки че редица..

публикувано на 29.09.16 в 10:37

Златото пада, среброто расте

Златото продължи да пада, докато среброто се покачи. Основна подкрепа при жълтия метал е 100-дневната пълзяща средна при 1310 долара. Под 1300 долара има разположени много стоп ордери. При базовите метали отново изпъкна никелът, който отчете 6-седмичен връх, след като от Филипините съобщиха, че 3/4 от мините в страната не отговарят на..

публикувано на 29.09.16 в 08:25

Предпазливо повишение на петролните цени след пореден спад на американските запаси на суров петрол

Петролът поскъпва предпазливо на пазарите на суровини, парирайки част от солидната обезценка през вчерашната търговия, тъй като Американският петролен институт (API) отчете пореден изненадващ спад на седмичните петролни запаси в САЩ. Инвеститорите обаче остават притеснени относно резултатите от днешната неофициална среща на ОПЕК, съмнявайки се, че ще..

публикувано на 28.09.16 в 12:15