Доларът поскъпва към двуседмични върхове след сигнали от Фед за предстоящо повишение на лихвите

В понеделник щатският долар поскъпва към нови двуседмични върхове спрямо останалите основни валути, продължавайки да намира подкрепа от серията изказвания на видни представители на Фед в края на миналата седмица, сигнализиращи за предстоящо през следващите месеци или дори седмици вдигане на основната американска лихва.

По време на редовния икономически форум "Джаксън Хол", стартирал в петък, президентът на Фед Джанет Йелън заяви, че през последните месеци има засилване на възможността за повишение на федералната фондова лихва. "В светлината на продължаващото стабилно представяне на трудовия пазар и перспективите ни за икономическата активност и за инфлацията, считам, че възможността за увеличаване на краткосрочната лихва се е засилила през последните месеци", посочи тя.

Вицепрезидентът на Фед Стенли Фишер пък подчерта, че речта на Йелън е в съответствие с очакванията за увеличение на лихвените ставки до края на годината, като той не изключва възможността това да стане е факт още на следващото заседание през септември.

След коментарите от икономическия форум "Джаксън Хол", фючърсите на федералната фондова лихва вече търгуват около 42% вероятност за вдигане на лихвената ставка през септември спрямо едва 18% седмица по-рано и 33% вероятност в петък, докато шансовете за подобен ход на Фед през декември се оценяват на цели 65% спрямо 57% само ден преди изказванията на Йелън и Фишер.

Днес т.нар. "индекс на долара" спрямо останалите шест основни валути се повишава към близо двуседмичен връх от 95,725 пункта, намирайки допълнителна подкрепа и от данни за личните доходи и разходи в САЩ през юли, които съвпаднаха с очакванията на финансовите пазари.

"Зелените пари" поскъпват с 0,53% към триседмичен връх от 102,39 йени с поглед към важния бивш връх от 8-и август около 102,65 нивото и към триседмичен връх от 0,9802 швейцарски франка.

В същото време еврото се понижава с 0,28% към двуседмично дъно от 1,1158 долара - най-ниско ниво от дъното от 1,1153 долара, достигнато на 15-и август и около важната 55-дневна пълзяща-средна към 1,1150 областта, а британската лира се търгува в едноседмично дъно от 1,3059 долара.

Подновените спекулативни очаквания за вдигане на лихвените ставки от страна на Фед до края на годината и днешното понижение на петролните цени с 1,5% пък допринася за поскъпване на щатския долара с 0,3% към триседмичен връх от 1,3036 канадски долара, докато австралийският му събрат се търгува в четириседмично дъно от 0,7525 американски долара.

По-нататъшната съдба на "зелените пари" ще зависи до голяма степен от очаквания в петък (2-ри септември) важен доклад на Департамента по труда в САЩ за американската заетост и ниво на безработица през август. С оглед на изказванията на Йелън и Фишер на форума "Джаксън Хол", тези данни могат да се окажат доста ключови за това, дали Фед ще се осмели да прибегне до вдигане на лихвените ставки още на следващото заседание на 20-ти и 21-ви септември.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25