Петролът се обезцени с цели 4% в петък, но приключи седмичната търговия с прилична печалба

Цените на "черното злато" се понижиха много рязко в петък, заличавайки голяма част от солидните печалби само ден по-рано, но въпреки това петролът отбеляза добър седмичен растеж за пръв път от три седмици насам.

Вчера фючърсите на американския лек суров петрол се понижиха с 3,65% към 45,71 долара за барел, докато тези на петрола сорт брент се разделиха с 4% от стойността си, след като щатският долар поскъпна спрямо останалите основни валути, реагирайки на серия изказвания на членове на Фед, сигнализиращи за възможно повишение на американските лихви още този месец.

Негативно влияние върху пазари на ценната енергийна суровина оказаха и данни на компанията за петролни услуги Baker Hughes, според които активните американски петролни сондажи се увеличиха през седмицата до 9-и септември със седем до общо 414 сондажа. Въпреки че броят има остава далеч под 652 активни сондажи точно година по-рано, това представлява тяхно нарастване за 10-та от последните 11 седмици до най-високо ниво от февруари насам.

По този начин петролните цени заличиха почти напълно тяхното рязко повишение с над 4% в четвъртък, което се дължеше на изненадващо драматичен спад на американските седмични петролни запаси. Според Енергийната информационна администрация на САЩ (EIA) запасите на суров петрол се понижиха през последната седмица с цели 14,5 млн. барела до 511,4 млн. барела, бележейки най-драматичен седмичен спад от януари 1999 година насам. Запасите на бензин пък се понижиха с 4,2 млн. барела. В същото време вносът на петрол от Персийския залив падна с 1,8 млн. барела до едва 2,5 млн. барела на ден - най-слаб внос от 1990 година насам. Трябва обаче да се има предвид, че  основна причина за много слабите данни за петролните запаси беше ураганът "Херман" в Мексиканския залив, който наруши танкерните доставки и доведе до превантивно спиране на работата на редица нефтени платформи.

Въпреки солидното петъчно понижение, петролните цени успяха да отбележат добър растеж за пръв път от три седмици насам благодарение най-вече на изненадващата новина от понеделник, че Русия и Саудитска Арабия ще си сътрудничат, за да допринесат за стабилизиране на петролните пазари.

В рамките на изминалата седмица фючърсите на американския лек суров петрол се повишиха с 2,5%, докато тези на петрола сорт брент поскъпнаха с 3,2%, тъй като инвеститори и търговци продължават да се надяват, че признаците за сътрудничество между Русия и Саудитска Арабия могат да спомогнат за постигане на споразумение между основните производителки от и извън ОПЕК за ограничаване на петролното производство по време на Международния енергиен форум в Алжир на 26-и и 28-и септември.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Покачването на петрола избледня

Златото и вчера падна, но днес започна да расте, тъй като инвеститорите търсят сигурност при опасенията за Дойчебанк. Търговията е в тесни граници като основна подкрепа е 100-дневната пълзяща средна при 1310 долара, докато съпротивя е низходящата трендлиния след върха от юли, която трябва да бъде пробита, за да може да има покачвания...

публикувано на 30.09.16 в 08:14

Петролът леко отстъпва след вчерашния скок

Черното злато леко отстъпва днес, като инвеститорите подложиха на съмнение това дали постигнатото споразумение за намаляване на добивите от ОПЕК ще бъде обвързващо. Вчера цените скочиха с 6% в резултат на новината, че държавите от ОПЕК са стигнали до първото намаляване на производството от осем години насам. Петролните министри..

публикувано на 29.09.16 в 14:24

ОПЕК се съгласи с необходимостта да намали петролното си производство

Организацията на страните-износителки на петрол обяви, че нейните членове са постигнали съгласие, че те трябва намалят производството на суров петрол, за да ограничат свърхпредлагането на ценната суровина в световен план. Изненадващото решение на 14-членния картел доведе до солиден ръст на петролните цени с близо 6%, въпреки че редица..

публикувано на 29.09.16 в 10:37

Златото пада, среброто расте

Златото продължи да пада, докато среброто се покачи. Основна подкрепа при жълтия метал е 100-дневната пълзяща средна при 1310 долара. Под 1300 долара има разположени много стоп ордери. При базовите метали отново изпъкна никелът, който отчете 6-седмичен връх, след като от Филипините съобщиха, че 3/4 от мините в страната не отговарят на..

публикувано на 29.09.16 в 08:25

Предпазливо повишение на петролните цени след пореден спад на американските запаси на суров петрол

Петролът поскъпва предпазливо на пазарите на суровини, парирайки част от солидната обезценка през вчерашната търговия, тъй като Американският петролен институт (API) отчете пореден изненадващ спад на седмичните петролни запаси в САЩ. Инвеститорите обаче остават притеснени относно резултатите от днешната неофициална среща на ОПЕК, съмнявайки се, че ще..

публикувано на 28.09.16 в 12:15