ОПЕК очаква повишение на петролните добиви от своите конкуренти и по-голямо свръхпредлагане през 2017 година

ОПЕК заяви в понеделник, че през следващата година производството на петрол извън организацията ще бъде по-силно от досегашните очаквания, като в същото време направи възходяща ревизия и на своята оценка за свръхпредлагането на петролните пазари.

В своя последен месечен доклад картелът прогнозира нарастване през 2017-а година на предлагането на петрол от страна на неговите конкуренти с 200 хиляди барела на дена спрямо предишна оценка за свиване на производството със 150 хиляди барела.

В същото време ОПЕК повиши с 180 хиляди барела на ден и своите оценки за добива на "черното злато" извън организацията през настоящата година, като вече очаква спад на този добив с 610 хил. барела вместо със 790 хил. барела, визирайки факта, че американското производство се е оказало доста по-издръжливо въпреки ниските цени на "черното злато".

Солидната възходяща ревизия за следващата година се дължи както на по-доброто от очакваното представяне на петролния сектор в САЩ, така и на стартиращото през 2017-а разработване на нови находища в Казахстан, известни като "Кашаган".

В същото време ОПЕК запази без промяна последната си прогноза за растеж на световното потребление на "черното злато" през 2017-а година с 1,15 млн. барела на ден.

Това накара картелът да направи възходяща ревизия и на досегашните си оценки за свръхпредлагането на петролните пазари, като вече очаква догодина среднодневен излишък от 750 хиляди барел при предишна прогноза за излишък от едва 100 хиляди барела.

Организацията намали и своята оценка за потреблението на добивания от нея петрол през 2017-а година с 530 хил. барела до 32,48 млн. барела на ден, цитирайки очакваното по-голямо предлагане извън ОПЕК.

В последния с месечен доклад картелът също така отчете известно понижение на неговото петролопроизводство през август с 23 хил. барела до 34,24 млрд. барела на ден, но въпреки това добивите остават близо до многогодишния връх, достигнат през юли.

Завишените оценки на ОПЕК за излишъка на петролните пазари през следващата година допринасят за задълбочаване на днешното понижение на цените на "черното злато".

Фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през октомври вече се понижават с 2,22% към 44,86 долара за барел, а на петрола сорт брент с доставка през ноември - с 2,05% към 47,03 долара за барел, след като в петък се сринаха с близо 4 на сто.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Покачването на петрола избледня

Златото и вчера падна, но днес започна да расте, тъй като инвеститорите търсят сигурност при опасенията за Дойчебанк. Търговията е в тесни граници като основна подкрепа е 100-дневната пълзяща средна при 1310 долара, докато съпротивя е низходящата трендлиния след върха от юли, която трябва да бъде пробита, за да може да има покачвания...

публикувано на 30.09.16 в 08:14

Петролът леко отстъпва след вчерашния скок

Черното злато леко отстъпва днес, като инвеститорите подложиха на съмнение това дали постигнатото споразумение за намаляване на добивите от ОПЕК ще бъде обвързващо. Вчера цените скочиха с 6% в резултат на новината, че държавите от ОПЕК са стигнали до първото намаляване на производството от осем години насам. Петролните министри..

публикувано на 29.09.16 в 14:24

ОПЕК се съгласи с необходимостта да намали петролното си производство

Организацията на страните-износителки на петрол обяви, че нейните членове са постигнали съгласие, че те трябва намалят производството на суров петрол, за да ограничат свърхпредлагането на ценната суровина в световен план. Изненадващото решение на 14-членния картел доведе до солиден ръст на петролните цени с близо 6%, въпреки че редица..

публикувано на 29.09.16 в 10:37

Златото пада, среброто расте

Златото продължи да пада, докато среброто се покачи. Основна подкрепа при жълтия метал е 100-дневната пълзяща средна при 1310 долара. Под 1300 долара има разположени много стоп ордери. При базовите метали отново изпъкна никелът, който отчете 6-седмичен връх, след като от Филипините съобщиха, че 3/4 от мините в страната не отговарят на..

публикувано на 29.09.16 в 08:25

Предпазливо повишение на петролните цени след пореден спад на американските запаси на суров петрол

Петролът поскъпва предпазливо на пазарите на суровини, парирайки част от солидната обезценка през вчерашната търговия, тъй като Американският петролен институт (API) отчете пореден изненадващ спад на седмичните петролни запаси в САЩ. Инвеститорите обаче остават притеснени относно резултатите от днешната неофициална среща на ОПЕК, съмнявайки се, че ще..

публикувано на 28.09.16 в 12:15