Равносметка за последната седмица на фондовите борси

Снимка: ЕПА/БГНЕС

През изминалата седмица на международните финансови пазари на преден план в полезрението на инвеститорите остана Федералният резерв на САЩ и спекулациите относно предстоящата среща на Джанет Йелън и колегите и.

Вероятността за повишаване на лихвените проценти от страна на Фед още на заседанието във вторник и сряда според пазарните анализатори се понижи в резултат на няколко лоши макроикономически показатели за американската икономика като спада на продажбите на дребно (-0.3%) и индустриалното производство (-0.4%) през миналия месец август.

Към момента най-вероятният вариант е това да стане на последното заседание за 2016 г. през декември, година след първото вдигане на лихвения процент от 0.25% до 0.5%. Заседанието по паричната политика на Фед в началото на ноември е по-малко възможен вариант, тъй като едва ли ръководителите на централната банка ще предприемат такъв ход точно преди президентските избори в САЩ.

Сред спада си от над 2% през предходната седмица, основните измерители на Уолстрийт S&P 500 и Dow Jones Industrial Average успяха да приключат със слаби ръстове до половин процент. Технологичният сектор, представен от индекса NASDAQ, се отличи с най-добро представяне и ръст от близо 3%, до голяма степен благодарение на компанията с най-голяма пазарна капитализация Apple, чиито акции скочиха с 11% в резултат на по-силните от очакваното продажби на новия модел смартфон на технологичния гигант – iPhone 7.

Останалите големи борси обаче бяха оцветени в червено под натиска на опасенията за политиката на големите централни банки и спада на цената на петрола с 5-6%. В края на седмицата дойде и един изненадващ удар за европейските пазари и по-специално за финансовия сектор. Появи се информация, че Министерството на правосъдието на САЩ ще предложи неочаквано висока глоба от 14 млрд. долара на немската Дойче банк във връзка с разследването на нарушения при търговията с ипотечни ценни книжа преди световната финансова криза.

Широкият европейски измерител Stoxx Europe 600 изтри малко над 2% от стойността си, а немският DAX 30 и френският CAC 40 загубиха по около 3%. Британският FTSE 100 отстъпи само с 1%, след като Английската централна банка остави политиката си непроменена, но намекна, че може да има още стимулиращи мерки до края на годината. В Азия японският Nikkei 225 падна с 2.6% в очакване на заседанието на Японската централна банка, която също е под натиск да приложи допълнителни парични политики, за да стимулира икономиката и инфлацията в Страната на изгряващото слънце.  

За разлика от международните финансови пазари, Българска фондова борса има доста по-добро представяне през месец септември. Индексът на сините чипове на родния капиталов пазар SOFIX, който включва 15-те най-ликвидни публично търгувани дружества у нас, от началото на месеца записва ръст от 2.3% и за последно затвори на най-високото си ниво от малко повече от година насам – 475 пункта. Макар че ликвидността остава сериозен проблем за БФБ, в полза на родните акции са ниските лихви по депозитите, които ги правят атрактивна инвестиционна алтернатива, както и относително ниските им цени, които се дължат на това, че нашата борса изостана спрямо международните пазари във възстановяването си след световната финансова криза.

Бул Тренд Трейдър




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Подновеното напрежение около Дойче банк разтресе европейските фондови пазари

Подновените разпродажби на акции на Дойче банк през последните 24 часа провокират солиден спад на европейските фондови борси през последния септемврийски ден на търговия. Напрежението около водещия немския кредитор се засили отново през вчерашната търговия на "Уолстрийт" след информации, че големи клиенти на банката в лицето на няколко хедж..

публикувано на 30.09.16 в 15:00

Изплашени клиенти започват да теглят милиарди долари от Дойче банк

Неколцина клиенти на Дойче банк, сред които няколко големи и влиятелни хедж фондове, са започнали да изтеглят милиарди долари от банката на фона на опасенията за нейната стабилност и на техните експозиции в кредитната институция, съобщават източници, близки до клиенти на банката, цитирани от "Уолстрийт Джърнъл" и от агенция "Блумбърг". Редица..

публикувано на 30.09.16 в 11:49

Опасения на капиталовите пазари, породени от Дойче банк

Американските индекси се понижиха заради нарастващите опасения, че неволите на Дойче банк ще повлекат световния финансов сектор. Вчера той беше основният губещ на Уолстрийт с намаление от 1,5% след репортаж на "Блумбърг", показал, че някои от клиентите на Дойче банк са вече разтревожени. Във Великобритания FTSE 100 напредна с 1%. Начело..

публикувано на 30.09.16 в 08:15

Спад на доходността на американските облигации

Доходността по 10-годишните американски облигации падна с 2.4 базови пункта до 1.548%, докато тази по 2-годишните книжа слезе с 3.4 базови пункта до 0.722%. Rates Last Change Range UST 10 years   1.560 -0.012   1.541-1.600..

публикувано на 30.09.16 в 08:13

ОПЕК и Дойчебанк успокоиха пазарите

Американските индекси най-сетне отчетоха широки печалби, подпомогнати от споразумението за производството на ОПЕК. Стандард енд Пуърс скочи с 0.5% до 2171.37, като начело на растежа беше енергийният сектор, който нарасна с 4.3%. Европейските индекси нараснаха при по-добре представилия се банков сектор, който изглежда се успокои след..

публикувано на 29.09.16 в 08:27