Повишение на европейските акции след отскок на петролните цени и отшумяване на петъчната паника в банковия сектор

Европейските фондови борси бележат добро повишение в началото на новата седмица благодарение на днешния отскок на петролните цени, отразяващ се позитивно на акциите на компании от енергийния сектор и след отшумяване на петъчната криза в банковия сектор.

Цените на "черното злато" нараства с около 1,3% след изказване на венецуелския президент Николас Мадуро, че основните страни - производителки са близо до постигане на споразумение, целящо да стабилизира петролните пазари.

Това допринесе за повишение с 1,91% на индекса SXER, включващ компании от петролната и газова промишленост. Акциите на British Petroleum се повишават с 2,19%, на Royal Dutch Shell - с 1,93%, на френската компания Total - с 2,01% и на италианската Eni SpA - с 2,08%.

В същото време ръст от цели 3 на сто отчита и индексът SXPR на фирмите от добивната промишленост, след като анализатори на банката Credit Suisse повишиха своя рейтинг за минно-добивните компании. Днешното предпазливо понижение на щатския долара спрямо останалите основни валути също оказва подкрепа за цените на суровините, допринасяйки допълнително за ръст на акциите на Anglo American PLC с 5,86%, на BHP Billiton PLC - с 3,44%, на Glencore PLC - с 4,57% и на Fresnillo PLC - с 3,16%.

Повишение с 1,51% бележи и индексът Stoxx 600 Bank, парирайки част от петъчния си спад с 2,1%, който беше факт след драматична обезценка с 8,5% на акциите на Дойче Банк при новината, че Министерството на правосъдието на САЩ поиска от водещата немска кредитна институция да плати 14 млрд. долара глоба във връзка с разследване относно продажби на ипотечни ценни книжа. Днес акциите на Дойче Банк се понижават с едва 0,21%, след като само в рамките на петъчната търговия голямата финансова институция се раздели с 1,5 млрд. евро от пазарната си капитализация. Отшумяващата първоначална паника в банковия сектор допринася за днешен отскок на акциите на Commerzbank с 1,02%, на Royal Bank of Scotland PLC - с 1,29% и на Barclays PLC - с 1,97%.

Всички това допринася за цялостното позитивно представяне на европейските пазари на акции в началото на новата седмица преди предстоящите на 20-ти 21-ви септември важни заседания на Федералния резерв на САЩ и на Японската централна банка.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 нараства с 1,03%, заличавайки петъчния си спад с 0,7% до 6-месечно дъно, както и част от загубите, регистрираните през предходните две поредни седмици на търговия. Въпреки това индексът Stoxx Europe 600 продължава да се търгува с около 7% под неговите нива от началото на годината, след като през миналата седмица загуби 2,2% от стойността си - най-солиден седмичен спад от три месеца насам.

Немският фондов индекс DAX се повишава с 0,83%, френският индекс CAC40 нараства с 1,38%, италианският MIB - с 1,82% и испанският Ibex-35 - с 1,03%.

Британският индекс FTSE100 се повишава с 1,36% също благодарение на ръст на акциите от банковия, енергийния и добивния сектор. Акциите на Rolls-Royce Holdings PLC нарастват с 1,24%, след като водещата компания за производство на двигатели обяви, че ще съкрати още 200 мениджърски постове с оглед на продължаващите усилия за повишаване на нейната доходност. Скок с 1,9% отчитат и акциите на Sky PLC, тъй като банката Morgan Stanley повиши своя кредитен рейтинг за медийния гигант.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Подновеното напрежение около Дойче банк разтресе европейските фондови пазари

Подновените разпродажби на акции на Дойче банк през последните 24 часа провокират солиден спад на европейските фондови борси през последния септемврийски ден на търговия. Напрежението около водещия немския кредитор се засили отново през вчерашната търговия на "Уолстрийт" след информации, че големи клиенти на банката в лицето на няколко хедж..

публикувано на 30.09.16 в 15:00

Изплашени клиенти започват да теглят милиарди долари от Дойче банк

Неколцина клиенти на Дойче банк, сред които няколко големи и влиятелни хедж фондове, са започнали да изтеглят милиарди долари от банката на фона на опасенията за нейната стабилност и на техните експозиции в кредитната институция, съобщават източници, близки до клиенти на банката, цитирани от "Уолстрийт Джърнъл" и от агенция "Блумбърг". Редица..

публикувано на 30.09.16 в 11:49

Опасения на капиталовите пазари, породени от Дойче банк

Американските индекси се понижиха заради нарастващите опасения, че неволите на Дойче банк ще повлекат световния финансов сектор. Вчера той беше основният губещ на Уолстрийт с намаление от 1,5% след репортаж на "Блумбърг", показал, че някои от клиентите на Дойче банк са вече разтревожени. Във Великобритания FTSE 100 напредна с 1%. Начело..

публикувано на 30.09.16 в 08:15

Спад на доходността на американските облигации

Доходността по 10-годишните американски облигации падна с 2.4 базови пункта до 1.548%, докато тази по 2-годишните книжа слезе с 3.4 базови пункта до 0.722%. Rates Last Change Range UST 10 years   1.560 -0.012   1.541-1.600..

публикувано на 30.09.16 в 08:13

ОПЕК и Дойчебанк успокоиха пазарите

Американските индекси най-сетне отчетоха широки печалби, подпомогнати от споразумението за производството на ОПЕК. Стандард енд Пуърс скочи с 0.5% до 2171.37, като начело на растежа беше енергийният сектор, който нарасна с 4.3%. Европейските индекси нараснаха при по-добре представилия се банков сектор, който изглежда се успокои след..

публикувано на 29.09.16 в 08:27