Равносметка за последната седмица на фондовите борси

Централното събитие на изминалата седмица определено бе дългоочакваното заседание по паричната политика на Федералния резерв на САЩ. Управителите на Централната банка на най-голямата икономика в света, чийто решения са сред най-важните събития за финансовите пазари по света, запазиха основния си лихвен процент без промяна на ниво от 0,5%. Това съвпадна с предварителните очаквания на пазарните играчи и анализатори, но все пак даде положителен тласък за фондовите борси, засили риск апетита и помогна на почти всички големи пазари да завършат седмицата с повишение.

Това, което получихме като информация от Фед, бе, че аргументите в полза на увеличаване на лихвите са се увеличили в резултат на икономическата активност, което сочи към вероятно повишение на заседанието през декември. До тогава освен централните банкери в полезрението на инвеститорите ще влезе и другият значим фактор за пазарните движения – финансовите резултати на публичните компании за третото тримесечие от годината.

Другата по-голяма институция, която заседаваше тази седмица, а именно Японската централна банка, също не промени лихвените си проценти, но измени насоката на паричната си политика от експанзия на паричната база с 80 трлн. йени годишно към поддържане на доходността по японските държавни ценни книжа.

Щатските пазари записаха второ поредно седмично повишение след лошия старт на месеца, но все още остават с негативно изменение на месечна база. Бенчмаркът S&P 500 нараства с 1,2%, а Dow Jones Industrial Average и технологичният Nasdaq 100 с малко под един процент.

Европейските пазари също бяха оцветени в зелено като водещите борсови индекси в Германия, Франция и Великобритания скочиха с по около 3%, а по-широкият Stoxx Europe 600 добави около 2% към стойността си.

Междувременно Българска фондова борса бе в синхрон с международните пазари и продължи възходящото си движение, въпреки кратката работна седмица преди четирите почивни дни. Индексът на сините чипове SOFIX достигна нов връх от почти 485 пункта като само за три търговски сесии нарасна с близо 2%. Това е и най-високата стойност за родния бенчмарк от края на юни миналата година насам.

Бул Тренд Трейдър




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Подновеното напрежение около Дойче банк разтресе европейските фондови пазари

Подновените разпродажби на акции на Дойче банк през последните 24 часа провокират солиден спад на европейските фондови борси през последния септемврийски ден на търговия. Напрежението около водещия немския кредитор се засили отново през вчерашната търговия на "Уолстрийт" след информации, че големи клиенти на банката в лицето на няколко хедж..

публикувано на 30.09.16 в 15:00

Изплашени клиенти започват да теглят милиарди долари от Дойче банк

Неколцина клиенти на Дойче банк, сред които няколко големи и влиятелни хедж фондове, са започнали да изтеглят милиарди долари от банката на фона на опасенията за нейната стабилност и на техните експозиции в кредитната институция, съобщават източници, близки до клиенти на банката, цитирани от "Уолстрийт Джърнъл" и от агенция "Блумбърг". Редица..

публикувано на 30.09.16 в 11:49

Опасения на капиталовите пазари, породени от Дойче банк

Американските индекси се понижиха заради нарастващите опасения, че неволите на Дойче банк ще повлекат световния финансов сектор. Вчера той беше основният губещ на Уолстрийт с намаление от 1,5% след репортаж на "Блумбърг", показал, че някои от клиентите на Дойче банк са вече разтревожени. Във Великобритания FTSE 100 напредна с 1%. Начело..

публикувано на 30.09.16 в 08:15

Спад на доходността на американските облигации

Доходността по 10-годишните американски облигации падна с 2.4 базови пункта до 1.548%, докато тази по 2-годишните книжа слезе с 3.4 базови пункта до 0.722%. Rates Last Change Range UST 10 years   1.560 -0.012   1.541-1.600..

публикувано на 30.09.16 в 08:13

ОПЕК и Дойчебанк успокоиха пазарите

Американските индекси най-сетне отчетоха широки печалби, подпомогнати от споразумението за производството на ОПЕК. Стандард енд Пуърс скочи с 0.5% до 2171.37, като начело на растежа беше енергийният сектор, който нарасна с 4.3%. Европейските индекси нараснаха при по-добре представилия се банков сектор, който изглежда се успокои след..

публикувано на 29.09.16 в 08:27