Солиден ръст на потребителското доверие в САЩ през септември до нов пострецесионен връх

Доверието на потребители в САЩ в икономическото развитие на страната нарасна изненадващо силно през септември до 9-годишен връх, показва проучване на компанията Conference Board, което предполага, че позитивната настройка на домакинствата и свързаните с това потребителските разходи ще продължават да оказват важна подкрепа за растежа на американската икономика.

Индексът на потребителското доверие в САЩ нарасна през септември до 104,1 пункта от 101,8 пункта през август (възходяща ревизия от 101,1 пункта) при очаквания за понижение до 99,0 пункта, като това е най-високото ниво на индекса от август 2007-а година.

Индексът на бъдещите потребителски очаквания за икономическата активност през следващите шест месеца се повиши до 87,8 пункта от 86,1 пункта месец по-рано (низходяща ревизия от 86,4 пункта), докато индексът, определящ текущата оценка на американските потребители за икономическите условия в страната, скочи рязко през септември до 128,5 пункта от 125,3 пункта през август (възходяща ревизия от 123,0 пункта).

Индексът на компанията Conference Board, отчитащ нивото на "трудно" намиране на работа в САЩ, се понижи до 21,6 пункта от 22,8 пункта през август, което е сигнал, че американските потребители са по-големи оптимисти относно състоянието на пазара на труда във водещата световна икономика.

В същото време едногодишните потребителски инфлационни очаквания през септември се повишават до 5,0% от 4,8% през предишния месец.

Потребителското доверие нарасна през септември за втори пореден месец и сега е в най-високото ниво от преди последната рецесия, заяви Лин Франко, който е директор на проучването на Conference Board. Оценката на потребителите за настоящите икономически условия се подобрява главно в резултат на по-позитивното мнение за състоянието на трудовия пазар. Гледайки напред, американските потребители са по-позитивно настроени относно краткосрочните перспективи в заетостта, но в известна степен по-неутрални относно бизнес условията и перспективите, свързани с техните доходи. В общ план потребителите продължават да определят настоящите условия като благоприятни и прогнозират умерена икономическа експанзия в следващите месеци, допълни Франко.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Покачването на петрола избледня

Златото и вчера падна, но днес започна да расте, тъй като инвеститорите търсят сигурност при опасенията за Дойчебанк. Търговията е в тесни граници като основна подкрепа е 100-дневната пълзяща средна при 1310 долара, докато съпротивя е низходящата трендлиния след върха от юли, която трябва да бъде пробита, за да може да има покачвания...

публикувано на 30.09.16 в 08:14

Петролът леко отстъпва след вчерашния скок

Черното злато леко отстъпва днес, като инвеститорите подложиха на съмнение това дали постигнатото споразумение за намаляване на добивите от ОПЕК ще бъде обвързващо. Вчера цените скочиха с 6% в резултат на новината, че държавите от ОПЕК са стигнали до първото намаляване на производството от осем години насам. Петролните министри..

публикувано на 29.09.16 в 14:24

ОПЕК се съгласи с необходимостта да намали петролното си производство

Организацията на страните-износителки на петрол обяви, че нейните членове са постигнали съгласие, че те трябва намалят производството на суров петрол, за да ограничат свърхпредлагането на ценната суровина в световен план. Изненадващото решение на 14-членния картел доведе до солиден ръст на петролните цени с близо 6%, въпреки че редица..

публикувано на 29.09.16 в 10:37

Златото пада, среброто расте

Златото продължи да пада, докато среброто се покачи. Основна подкрепа при жълтия метал е 100-дневната пълзяща средна при 1310 долара. Под 1300 долара има разположени много стоп ордери. При базовите метали отново изпъкна никелът, който отчете 6-седмичен връх, след като от Филипините съобщиха, че 3/4 от мините в страната не отговарят на..

публикувано на 29.09.16 в 08:25

Предпазливо повишение на петролните цени след пореден спад на американските запаси на суров петрол

Петролът поскъпва предпазливо на пазарите на суровини, парирайки част от солидната обезценка през вчерашната търговия, тъй като Американският петролен институт (API) отчете пореден изненадващ спад на седмичните петролни запаси в САЩ. Инвеститорите обаче остават притеснени относно резултатите от днешната неофициална среща на ОПЕК, съмнявайки се, че ще..

публикувано на 28.09.16 в 12:15