Die Zeit: Немското правителство подготвя спасителен план за Дойче банк

Властите в Берлин и BaFin опровергаха информацията

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германското правителство и оторизираните финансови власти в страната подготвят спасителен план за Дойче банк, в случай че най-големият немски кредитор не е в състояние да повиши своя капитал, за да посрещне плащанията по предстоящите много скъпи съдебни спорове, съобщава днес германският седмичник Die Zeit.

Според проектоплана Дойче банк ще има възможност да продаде свои активи на други кредитори на цени, които да отслабят натиска върху водещата финансова институция и няма да окажат допълнителна тежест върху нейния баланс, посочва изданието, но без да цитира свои конкретни източници.

Die Zeit допълва, че в случай на извънредна спешност (при най-лошия сценарий), властите в Берлин дори биха предложили да поемат директно 25 на сто от акциите на кредитната институция.

Говорител на Дойче банк отрече информацията на немския вестник, визирайки интервю на своя главен изпълнителен директор Джон Краян, което той даде в сряда за немския ежедневник Bild.

В нито един момент аз не съм поискал подкрепа от канцлера на Германия, нито съм предлагал нещо подобно, посочи Краян пред Bild, коментирайки друга информация (на списание Focus), според която той е помолил Ангела Меркел за финансова подкрепа след наложената на банката глоба в размер на 14 млрд. долара от Министерството на правосъдието на САЩ във връзка с неправилна продажба на ипотечно-гарантирани ценни книжа.

Трябва да се има предвид, че пазарната капитализация на Дойче банк е за едва около 15 млрд. евро, или за 16,8 млрд. долара. Според Goldman Sachs обаче немският кредитор ще се наложи да плати между 2,8 млрд. и 8,1 млрд. долара в зависимост от изхода на стартиращите преговори с американския правосъден департамент. Според други анализи, всяка една глоба в размер над 5 млрд. долара вероятно ще наложи повишение на капитала на банката.

Подобна молба въобще не стои като въпрос пред нас, подчерта Джон Краян, добавяйки, че не може да си представи как някой може да твърди подобно нещо.

Правителството на Германия все още се надява, че Дойче банк няма да се нуждае от държавна подкрепа, като на този етап са били обсъждани само сценарии за евентуален спасителен план, отбелязва в заключение Die Zeit.

Тази информация не е вярна. Немското правителство не подготвя какъвто и да е спасителен план и няма никакви причини за спекулации относно такива планове, се посочва в изявление на финансовото министерство.

Междувременно и немският банков регулатор BaFin също опроверга информацията на Die Zeit, заявявайки официално, че не са работи върху какъвто и да е спешен спасителен план за Дойче банк.

В началото на днешната европейска търговия акциите на Дойче банк поскъпнаха за кратко с близо 4 на сто главно като реакция на коментарите на нейния шеф Джон Краян и след новината, че немският кредитор е успял да продаде своето застрахователно дружество Abbey Life на компанията за Phoenix Group Holdings за 935 млн. британски лири, или за около 1,22 млрд. долара.

"Информацията" на Die Zeit и последвалите нейни официални опровержения обаче ограничиха този първоначален отскок и сега акциите на Дойче банк поскъпват "по-скромно" с 1,67% към 10,82 евро за една акция. Въпреки това те продължават да се търгуват недалеч от вчерашното рекордно дъно от 10,19 евро за акция, след като само от началото на седмицата големият немски кредитор изтри около 10% от своята пазарна капитализация и неговите акции са все още с около 50% под техните нива в началото на годината.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Подновеното напрежение около Дойче банк разтресе европейските фондови пазари

Подновените разпродажби на акции на Дойче банк през последните 24 часа провокират солиден спад на европейските фондови борси през последния септемврийски ден на търговия. Напрежението около водещия немския кредитор се засили отново през вчерашната търговия на "Уолстрийт" след информации, че големи клиенти на банката в лицето на няколко хедж..

публикувано на 30.09.16 в 15:00

Изплашени клиенти започват да теглят милиарди долари от Дойче банк

Неколцина клиенти на Дойче банк, сред които няколко големи и влиятелни хедж фондове, са започнали да изтеглят милиарди долари от банката на фона на опасенията за нейната стабилност и на техните експозиции в кредитната институция, съобщават източници, близки до клиенти на банката, цитирани от "Уолстрийт Джърнъл" и от агенция "Блумбърг". Редица..

публикувано на 30.09.16 в 11:49

Опасения на капиталовите пазари, породени от Дойче банк

Американските индекси се понижиха заради нарастващите опасения, че неволите на Дойче банк ще повлекат световния финансов сектор. Вчера той беше основният губещ на Уолстрийт с намаление от 1,5% след репортаж на "Блумбърг", показал, че някои от клиентите на Дойче банк са вече разтревожени. Във Великобритания FTSE 100 напредна с 1%. Начело..

публикувано на 30.09.16 в 08:15

Спад на доходността на американските облигации

Доходността по 10-годишните американски облигации падна с 2.4 базови пункта до 1.548%, докато тази по 2-годишните книжа слезе с 3.4 базови пункта до 0.722%. Rates Last Change Range UST 10 years   1.560 -0.012   1.541-1.600..

публикувано на 30.09.16 в 08:13

ОПЕК и Дойчебанк успокоиха пазарите

Американските индекси най-сетне отчетоха широки печалби, подпомогнати от споразумението за производството на ОПЕК. Стандард енд Пуърс скочи с 0.5% до 2171.37, като начело на растежа беше енергийният сектор, който нарасна с 4.3%. Европейските индекси нараснаха при по-добре представилия се банков сектор, който изглежда се успокои след..

публикувано на 29.09.16 в 08:27