Подем на европейските борси след стабилизация на банковите акции и поскъпване на петрола

Европейските фондови индекси нарастват с около един процент, прекъсвайки тенденцията на спад през предходните три поредни сесии на търговия, тъй като днешният отскок на акциите на Дойче банк допринасят за стабилизация на целия банков сектор, докато поскъпването на петрола с над 1% оказва подкрепа за акциите на енергийните компании.

Акциите на Дойче банк се повишават с 2,05%, парирайки част от техните агресивни продажби в началото на седмицата, след като шефът на немския кредитор Джон Краян опроверга информации, че е търсил съдействие от канцлера на Германия Ангела Меркел за оказване на държавна финансова помощ на управляваната от него институция. Той също така подчерта, че не се обсъжда повишение на капитала на банката след решението на Министерството на САЩ да наложи глоба на Дойче банк в размер на 14 млрд. долара. За днешния добър отскок на акциите влияние оказва и информацията, че Дойче банк е успяла да продаде своето застрахователно дружество Abbey Life на компанията за Phoenix Group Holdings за 935 млн. британски лири, или за около 1,22 млрд. долара.

Поскъпването на акциите на най-голямата немска банка се отразява позитивно на целия европейски банков сектор. Акциите на Commerzbank AG нарастват с 1,45%, на Banco Santander SA - с 1,71% и на BNP Paribas SA - с 2,01%.

В същото време акциите на Royal Bank of Scotland Group PLC поскъпват с 1,2%, след като британската банка се съгласи да плати 1,1 млрд. долара на американските регулаторни органи във връзка с два съдебни процеса относно продажбите на ипотечно-гарантирани книжа.

Нарастване на петролните цени с между 1,2% и 1,4% преди очакваната по-късно през деня неформална среща на ОПЕК пък допринася за поскъпване на енергийните компании. Акциите на френската Total SA се повишават с 1,125, на British Petroleum - с 1,42%, на Repsol SA - с 1,38% и на Royal Dutch Shell PLC - с 1,2%.

Подемът в банковия и енергийния сектор спомага за повишение на общия европейски индекс Stoxx Europe 600 с 0,95% и с наближаване края на септември индексът се колебае около слаба месечна печалба или загуба от 0,1 на сто.

Немският индекс DAX нараства в рамките на деня с 1,13%, френският индекс CAC40 - с 1,14%, а британският FTSE100 - с 0,92%.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Подновеното напрежение около Дойче банк разтресе европейските фондови пазари

Подновените разпродажби на акции на Дойче банк през последните 24 часа провокират солиден спад на европейските фондови борси през последния септемврийски ден на търговия. Напрежението около водещия немския кредитор се засили отново през вчерашната търговия на "Уолстрийт" след информации, че големи клиенти на банката в лицето на няколко хедж..

публикувано на 30.09.16 в 15:00

Изплашени клиенти започват да теглят милиарди долари от Дойче банк

Неколцина клиенти на Дойче банк, сред които няколко големи и влиятелни хедж фондове, са започнали да изтеглят милиарди долари от банката на фона на опасенията за нейната стабилност и на техните експозиции в кредитната институция, съобщават източници, близки до клиенти на банката, цитирани от "Уолстрийт Джърнъл" и от агенция "Блумбърг". Редица..

публикувано на 30.09.16 в 11:49

Опасения на капиталовите пазари, породени от Дойче банк

Американските индекси се понижиха заради нарастващите опасения, че неволите на Дойче банк ще повлекат световния финансов сектор. Вчера той беше основният губещ на Уолстрийт с намаление от 1,5% след репортаж на "Блумбърг", показал, че някои от клиентите на Дойче банк са вече разтревожени. Във Великобритания FTSE 100 напредна с 1%. Начело..

публикувано на 30.09.16 в 08:15

Спад на доходността на американските облигации

Доходността по 10-годишните американски облигации падна с 2.4 базови пункта до 1.548%, докато тази по 2-годишните книжа слезе с 3.4 базови пункта до 0.722%. Rates Last Change Range UST 10 years   1.560 -0.012   1.541-1.600..

публикувано на 30.09.16 в 08:13

ОПЕК и Дойчебанк успокоиха пазарите

Американските индекси най-сетне отчетоха широки печалби, подпомогнати от споразумението за производството на ОПЕК. Стандард енд Пуърс скочи с 0.5% до 2171.37, като начело на растежа беше енергийният сектор, който нарасна с 4.3%. Европейските индекси нараснаха при по-добре представилия се банков сектор, който изглежда се успокои след..

публикувано на 29.09.16 в 08:27