"Да бъдеш Баща" – кампания, която иска да покаже важната роля на мъжа в семейството

Асоциация "Родители" започва кампания "Да бъдеш Баща". Целта е да се фокусира вниманието на обществото върху важната роля на мъжете в живота на децата и семейството.

Редица международни изследвания показват, че пълноценното участие на двамата родители в живота на децата има безспорни положителни ефекти върху физическото, емоционалното и социалното им развитие.

Близо една година Асоциация "Родители" се подготвя за кампанията. Следващите 3 години ще работят върху изследването на пречките, които институциите и стереотипите поставят пред бащите.

Целта на това интензивно участие на мъжете в живота на детето е създаване на подходяща семейна среда, която благоприятства пълноценното детско развитие. Българската кампания "Да бъдеш Баща" е част от международна кампания, която се провежда в над 20 държави от целия свят, казва координаторът на проекта Деян Петров.

Според него рядко се осъзнава фактът, че мъжете имат огромно влияние върху развитието на децата, защото на преден фокус обикновено е майката: Мъжът и жената, майката и бащата в семейството не са взаимозаменяеми по отношение на детето, тъй като двамата родители влияят по различен начин. Съвсем не е за подценяване ролята, която бащата има в развитието на детето в изключително много направления. Едно от тези направления е нагласата за ненасилие. В почти всички случаи, в които може да бъде наблюдаван ангажиран и грижовен баща, това отрязва всякаква възможност детето да живее в насилствена среда и после самото дете да бъде проводник на насилие. Безспорно образователните успехи на децата в училище зависят много от мотивацията, която бащата успява да придаде на детето, т.е. ако бащата е ангажиран в образованието на детето, то има в пъти по-висока мотивация да се справя и да желае успеха. Някак си този устрем идва преди всичко от мъжкия модел.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53