Калфин: Нямам готовност да чакаме с пенсионните промени

| обновено на 22.04.15 в 14:14
Ивайло Калфин
Снимка: БГНЕС
Вицепремиерът Ивайло Калфин и министърът на земеделието Десислава Танева ще представят в четвъртък основните си идеи за въвеждане на ваучерна система за почасов труд в земеделието и на "дневни" договори. Пред "Хоризонт" Калфин обяви, че за целта спешно ще се направят промени в Кодекса на труда и Закона за насърчаване на заетостта, така че още през май да се наемат сезонни работници в земеделието по новите правила:

Това, което на мен ми е важно в Кодекса на труда е по-гъвкавото работно време, сезонната заетост, възможностите за ваучерна работа и за домашни грижи, което по-късно през тази година ще се случи.... Така че, максимално с отварянето на Кодекса на труда да можем да ги изчистим тези въпроси. Просто се надявам през следващите месеци да бъдат факт в България. 

Министърът е категоричен, че за системата е взет най-добрият опит и е адаптиран към българските условия.

В началото на седмица на май Националният съвет за тристранно сътрудничество ще заседава по пакета от промени в пенсионната система. Според министъра, след 6 месеца много подробни обсъждания на всичко, вече е време да започнем да вземаме решения, а не само да протакаме обсъжданията.

От решенията в парламента по темата ще зависи бъдещото поведение на АБВ към управляващата коалиция. Ако парламентът я бламира по някакъв начин, то това съответно ще се определи отношението на АБВ, коментира Калфин и уточни, че се надява на подкрепа в НС:

Ако са честни с избирателите си, и ДПС и БСП ще видят в предишни свои изявления, разработки и т.н. голяма част от промените, които се правят сега, така че има основа за по-широко съгласие..

Могат да се променят отделни параметри, но така или иначе след решението на МС, с което ще се внесе законопроектът в парламента, трябва да ни е ясно, че тогава, когато значително се промени един от компонентите, а аз предлагам над 30 мерки, това оказва влияние върху целия пакет, така че действително ще търсим съгласие по целия пакет и, действително, за нас това е важна политическа задача.

Има постигнато съгласие за инвалидните пенсии. Взема се практика от развитите страни, според която eксперти се опитват да помогнат на хората в трудоспособна възраст да се включат в трудова дейност според възможностите си.  

Цялостният ремонт на Втора и Трета част от Кодекса за социално осигуряване, които уреждат пенсионните осигуровки, изискват промени, които ще отнемат няколко месеца, коментира Калфин.  Аз нямам готовност да чакаме с пенсионните промени за Фондовете, допълни той



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53