135-годишнината на големия български художник Владимир Димитров-Майстора отбелязват в Кюстендил

СнимкаВ градската галерия в Кюстендил ще бъде открита изложба с платна от фонда, в която са включени и рядко показвани автопортрети на Майстора. Ще бъде връчена Националната награда за живопис, чиито носители през годините са много от видните български творци. 
Наградата – статуетка и 7000 лева, съществува от 1973 година до края на 80-те години на миналия век, след което е възстановена през 2012-а. От 2013 година насам с нея са отличени Андрей Даниел, Свилен Блажев, Ивайло Мирчев и Станислав Памукчиев. За 2017 година са номинирани Десислава Минчева, Игнат Игнатов, Надежда Кутева и Николай Майсторов. 



За предстоящата церемония и честването разказва директорът на Кюстендилската галерия – скулпторът Валентин Господинов
Ние от наша страна сме се подготвили с едно представяне. Цялата галерия е пълна с творби. В момента стоим в залата, в която е "Кюстендилската изобразителна школа". Постоянната експозиция на Майстора също е експонирана. Тези, които ще дойдат, ще могат да посетят и залата, в която са експонирани и действащите художници на Кюстендил с годишната си изложба. В изложбата "Кюстендилска изобразителна школа" са включени 13-14 автори с 45 творби.