Павел Койчев

Скулпторът Павел Койчев: Homo sapiens трябва да върви към себе си

Homo sapiens трябва да върви към себе си .  Това каза скулпторът Павел Койчев, който представи пред БНР изложбата си "Homo sapiens - възпоменание".  Експозицията се състои от 30 фигури и може да бъде разгледана в галерия "Райко Алексиев" на Съюза..

публикувано на 04.10.23 в 17:54

Балет Арабеск посреща финалистите в конкурса "Маргарита Арнаудова" 2023

Балет "Арабеск" ще открие новия си сезон с представяне на финалистите в XI конкурс за съвременна хореография  върху българска музика за наградата  на името на незабравимата Маргарита Арнаудова. Събитието е на 6 октомври от 19 часа в Националния..

публикувано на 04.10.23 в 16:58

Людмил Ангелов почете с концерт учителя си Константин Станкович

На 2 октомври в зала "България" пианистът Людмил Ангелов изнесе концерт в рамките на Европейския музикален фестивал. Прозвучаха творби от Моцарт, Бетовен и Шопен. Събитието беше специално заради посвещението, което Людмил Ангелов беше избрал - в почит..

публикувано на 04.10.23 в 16:10

Софийската опера затвърди успехите си с вагнеров репертоар в Германия

Със спектакъла на операта Валкюра на Софийската национална опера и балет на 3 октомври завърши фестивалът Кьонигсвинкел. Програмата му включваше камерни концерти в различни градове на областта около стария баварски град Фюсен, а кулминациите са двете..

публикувано на 04.10.23 в 14:28
Един от литературните маршрути, воден от Георги Тенев, 2020 г.

Последен за сезона софийски литературен маршрут, посветен на есето

"Целта на нашите маршрути е да може градът да се вижда и като духовно пространство , свързано с литературата, с културата, с личности, които са оставили следа в нас, в начина ни на мислене. Ако гледаме на града по този начин, настоящето ни ще бъде..

публикувано на 04.10.23 в 12:10
Проф. Адриана Благоева -  диригент и художествен ръководител на Хора на софийските момчета

Проф. Адриана Благоева: Момчешкото хорово пеене е силно въздействащо

Започва Международния хоров фестивал "Момчетата пеят". Сдружение  "Хор на софийските момчета"  стартира изпълнението на проект -  "Международен хоров фестивал "Момчетата пеят", осъществяван с финансовата подкрепа на Програма РА14 "Културно..

публикувано на 04.10.23 в 10:58
Хилда Казасян

"Да послушаме кино" и "Световното кино в музика" с Хилда Казасян

Когато нещо е добро и работи, то не трябва да се променя . Това каза пред БНР Хилда Казасян, която заедно с Васил Петров, Теодосий Спасов, джазбенд и оркестъра на Плевенската филхармония продължават концертите си с филмова музика в цяла България...

публикувано на 03.10.23 в 15:54
Рада Ганкова

Рада Ганкова за предстоящите литературни събития в Брюксел

"В Брюксел продължаваме да работим по различни културни и поетични събития, освен фестивала, който е концентриран в два дни и половина, през останалото време в годината организираме български литературни събития", каза в "Понеделник вечер" Рада Ганкова,..

публикувано на 03.10.23 в 11:52

„Създателят“ – за човека в машината и машината в човека

Малко са оригиналните сюжети, които си пробиват път до големия екран, без да са свързани с източник като книга, поредица или друг тип известна марка. Да погледнем към най-успешните филми това лято , например. „Барби“ е посветен на популярната..

публикувано на 03.10.23 в 11:14
Боян Ангелов

Боян Ангелов: Въздухът за птиците е корен, а думите са гръм в небитието

"Тази книга по принцип е нова, но има и доста неща, които са писани в по-ранни години, исках да бъде не точно любовна или интимна лирика, но да бъде поезия , която да бъде изчистена от тези проблеми на деня, които непрекъснато се стоварват върху нас,..

публикувано на 03.10.23 в 10:37