Кларинетисти се събират в София за II международен конкурс "Сава Димитров"

На 20 януари с концерт на международното жури в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" в София започва второто издание на Международния конкурс за кларинетисти на името на проф. Сава Димитров, основател и доайен на българската..

публикувано на 19.01.23 в 12:24
Павел Балев

Музика на Марин Големинов звуча в замъка Зондерсхаузен

На 13 и 15 януари в градчето Зондерсхаузен в Тюрингия, в програмата на местния симфоничен оркестър беше включена и българска творба - "Вариации по тема на Добри Христов" от Марин Големинов. Инициативата за изпълнението беше на българския диригент Павел..

публикувано на 18.01.23 в 14:35
Дуо

Дуо "Атмосфери" представя проекта си "Маргинали"

Силно начало на новата 2023 г. за клавирното дуо "Атмосфери": На 18 януари от 19 часа в Регионалния център за съвременно изкуство "Топлоцентрала" в столицата Александра Дичева и Мила Михова ще представят нов музикално-визуален пърформанс, наречен..

публикувано на 18.01.23 в 13:17
Бойчо Костадинов, Дани Личев, Ивана Николова и Параскева Дамянова

28 години сред тайните на жонглирането, фокусите и атракционните изкуства

Ще се потопим в света на фокусниците, жонгльорите, клоунадите и други атракционни изкуства със създателят и ръководител на Националната школа за атракционни изкуства Бойчо Костадинов и част от артистите на школата  - Даниел Личев, Ивана..

публикувано на 17.01.23 в 16:15

Мишер Руева - акварелното момиче с музика в кръвта

Тя е Михаела Руева - Мишер. Харизматична, искрена и очарователно естествена, носи енергията и излъчването на 90-те и изкуството, което се раждаше от магията на тези години. Идеално би  се вписала като персонаж от  сюжетните линии  на филми като "Singles",..

публикувано на 17.01.23 в 16:13
Рада Ганкова

Рада Ганкова и Пия Лейно в "Понеделник вечер" за скритата сила на думите и скритите картини на рая

Рада Ганкова е български преводач , който живее в Брюксел. Може да се похвали с много интересни срещи, както литературни, така и в практиката си на устен преводач. Преводачът Рада Ганкова работи като устен преводач, но нейни са преводите и на не..

публикувано на 17.01.23 в 09:13

Столичната библиотека връчва годишните си награди

Столичната библиотека връчва днес годишните си награди. Церемонията се провежда за осми път, а категориите са пет. Писател на годината е Георги Господинов, а най-четената книга е „Опашката“ на Захари Карабашлиев. Тазгодишното издание на „Годишни..

публикувано на 17.01.23 в 07:11

Кои са най-активните читатели на Регионалната библиотека в Русе

За седма поредна година Регионалната библиотека "Любен Каравелов" в Русе отличи най-активните си читатели. Истински празник на четящите хора - малки и големи, направиха библиотекарите от най-голямата библиотека в Русе. Директорката Теодора..

публикувано на 16.01.23 в 15:48

От Париж до София - разказ чрез писма от 90-те, намерени на боклука

Актрисата Ина Добрева представя любопитна документалната инсталация в столичната галерия Depoo. Изложбата се казва - "Намерих тези писма" . Тя проследява хронологията на събитията от намирането на писмата до срещата на живо с авторката на писмата...

публикувано на 16.01.23 в 15:31

С гондола към Африка и отвъд – как архитектурата променя света ни?

Можете ли да си представите " Л абораторията на бъдещето"? Ако се помъчите, ще влезете в обувките и умовете на всички творци, които ще интерпретират темата на тазгодишното Венецианско архитектурно биенале от май до..

публикувано на 16.01.23 в 14:43