„Нощ на Самоводската чаршия“

„Нощ на Самоводската чаршия“ - част от честванията на 115-ата годишнина от обявяването на Независимостта

Десетки занаятчии, производители на чисти храни, артисти и музиканти участват в 13-ото издание на празника „Нощ на Самоводската чаршия“ и фестивала на занаятите , които се провеждат във Велико Търново и са част от програмата за честванията..

публикувано на 23.09.23 в 06:10

Гората.бг с нова инициатива - в Тараклия

Гората.бг обяви своя нова инициатива в полза на Тараклия . " На първо място, хиляди български учебници и книги , които ще бъдат използвани за учебните заведения. На този етап събираме средства, от издателства с 30-40% отстъпка ще закупим, тъй..

публикувано на 20.09.23 в 09:28
Донка Ангъчева с екипа на филма

Пианистката Донка Ангъчева е "Жена на годината" в Австрия

Родената в Пловдив пианистка  Донка Ангъчева е "Жена на годината" в категория "Изкуство и култура" на Look business awards, които всяка година се раздават във Виена. Донка Ангъчева е номинирана като Bösendorfer артист, много успешен..

публикувано на 19.09.23 в 17:46

„Призраци във Венеция“ – паранормални престъпления около Еркюл Поаро?

Темата за духовете е била централна за безброй произведения на изкуството. Много автори се надяват, че остава нещо след непреодолимата ни среща със смъртта. Силует, сянка, усещане за това, което сме били или почти неуловимо ехо, носещо се..

публикувано на 19.09.23 в 17:07

"Нови тъкачи за Габрово" - рециклиране на времето в нестандартно музикално приключение

Какво ще правиш в последния ден на септември – 30-и, в сърцето на  красивата есен? Искаш ли да участваш в нещо оригинално, музикално и специално, далеч от делничния шум?  Тази покана отправят от "Нови тъкачи за Габрово", събитие-мостра с..

публикувано на 18.09.23 в 16:05

Маргарита Хинкова в рубриката "Горещи сърца"

В поредната рубрика "Горещи сърца" на "Рано в неделя" ви срещаме с Маргарита Хинкова - една габровка, която освен, че е богата на преживявания, пази и спомена за тях до най-малки подробности. 89-годишната Маргарита Хинкова води личен дневник от 39..

публикувано на 17.09.23 в 13:28
Читалище „Извор“ в Самоводене“

150 години от създаването на читалището в Самоводене

С мащабни прояви във великотърновското село Самоводене ще бъдат отбелязани 150 години от създаването на местното читалище, което вече век и половина носи името „Извор“. Към днешна дата към самоводското читалище има 9 състава – театрални,..

публикувано на 16.09.23 в 07:20

В Израел и цялата еврейската общност отбелязват Рош Ашана

В Израел на празници не поздравяват със „За много години“, както у нас, а казват: „До 120 години“. Затова на Нова година се подарява нар, за който твърдят, че има 120 зрънца. Днес, събота, в Израел и за еврейската общност в цял свят е  Рош..

публикувано на 16.09.23 в 06:50
класна стая

Да си учител на село

"Тече трескава подготовка и се вълнуваме." Това каза в интервю за БНР преди първия учебен ден Мария Николчева, учител по програмата "Заедно в час" в основно училище "Кочо Честименски" в пазарджишкото село Динката. Учениците в селото са имали..

публикувано на 14.09.23 в 11:25

Еврейската Нова година - с ябълка, мед и нар

На 15 септември ще започне 5784 година от сътворението на света. Еврейската Нова година по традиция се посреща с парче ябълка, потопена в мед, с пожелание да е сладка и щастлива годината от началото да края ѝ. Празникът обаче е и повод за размисъл..

публикувано на 14.09.23 в 07:32