40-то училище

Сдружение "Свети Патриарх Евтимий Търновси" организира празник в столично училище

"Ние от Сдружение за национален възход "Свети Патриарх Евтимий Търновси" не се занимаваме с политика, а само с поддръжка на духовните ценности, традициите и всичко, което е свързано с нашите предци -  възстановяване и построяване на храмове, на..

публикувано на 29.12.22 в 15:16
Николай Илчевски

Николай Илчевски: Селата ни са съсипани, сякаш са минали чужди войски и пълчища през тях

"Пораженията по селата у нас днес, 70 години след последните военни действия на наша територия, са по-големи, отколкото при бойни действия. Тогава е било ясно как е станало това, защо има загуба на население и в името на какво е станало това - в..

публикувано на 28.12.22 в 16:10
Бежанци в центъра в Спортна зала-Варна

Бесарабска българка от Одеса: Не се чувствам тук като чужда, на всяка крачка срещам добри хора

"Пристигнахме на 5 март с двете деца – на 3 години и на 7. Във Варна станаха на 4 и на 8, пораснаха." Това казва Ирина Петкова - бесарабска българка от Одеса. Тя е пристигнала у нас в началото на войната със сестра си, която също е с две..

публикувано на 28.12.22 в 08:31
Ивайло Цветков

Ивайло Цветков: Хората възприемат окарикатурените политици като малко лично отмъщение

" Кална нива, и всичките тези партии там, които се замерят с кални топки, окаляни до ушите . В същото време всеки от тях се стреми да се представи целият в бяло." Така би онагледил българската политическа ситуация карикатуристът Ивайло Цветков...

публикувано на 27.12.22 в 11:02

Вкусът на спомените за един врачански именик

Днес, в третия ден на Рождество Христово, православната църква чества и паметта на първия мъченик за християнската вяра - архидякон Стефан. На Стефановден по-личен празник имат и имениците, който у нас са малко над 243 хиляди души. Стефановден е,..

публикувано на 27.12.22 в 07:08
Асоциация

Асоциация "Детско сърце" събира средства за летен отдих на деца със сърдечни заболявания

Песни, танци и много подаръци събраха под един покрив деца със сърдечни заболявания, техните родители и приятели в навечерието на Коледа. Тържеството беше организирано от Асоциация "Детско сърце" и освен че дариха усмивки на всички присъстващи,..

публикувано на 26.12.22 в 18:30
Фигури от стволове на маслиново дърво

Талантливи майстори дялат сцени от Евангелията от стволове на маслиново дърво

На запад, в навечерието на Коледа, от времето на свети Франсиз от Асизи се прави представление, където на живо се показва пещерата във Витлеем, яслата, където са поставили новородения Исус. На това представление освен актьори, представляващи Йосиф, Мария и..

публикувано на 26.12.22 в 15:20
Златина Зехирова с баща си по време на годините, прекарани в Иран

Бъдни вечер и Нова година в Иран - с машината на времето обратно в 90-те

Време да се пренесем на изток. Онзи мистичен и непознат нам освен в приказките и сказанията изток, където влъхвите проследили ярката светлина на Витлеемската звезда, за да поемат по пътя към чудото и да му се преклонят. Изтокът, в който хиляди..

публикувано на 26.12.22 в 15:05
В село Бабово приготвят зелева чорба

В село Бабово предават от поколение на поколение рецептата за зелева чорба

С края на Рождественския пост започва изпитанието на кулинарите - кой, какви и колко вкусни гозби ще приготви със свинско месо. Фестивал на греяната ракия и зелевата чорба в село Бабово Само на трийсетина километра от Русе, в село..

публикувано на 26.12.22 в 13:30

Българите в Хърватия - мост през времето

В Хърватия живеят десетки българи. Общността ни е сред 19-те официално признати национални малцинства в страната.  Част от сънародниците ни са потомци на български градинари, които са се преселили в страната още преди Освобождението.  Как българите..

публикувано на 26.12.22 в 12:38