След експедиция

Методи Савов за съдбата на алпинистите в България

Методи Савов е от златното поколение български алпинисти, записали някои от най-големите постижения в тази област. През 1975 г., в свръзка с Иван Вълчев и Спас Малинов, осъществява първото българско изкачване на Айгер (по класическия маршрут). Три години..

публикувано на 26.09.22 в 13:04
Монах Калистрат Зографски

Монах Калистрат Зографски написа книгата "Третият Рим и църквата"

"Започнах да пиша статия, която трябваше да е 7-8 страници, но когато прехвърлих 800 ги разделих на части", каза за БНР монах Калистрат Зографски, който служи в Зографския манастир в Света гора. Той е написал книгата "Третият Рим и църквата"...

публикувано на 24.09.22 в 18:17

101 г. от кончината на Иван Вазов

Днес се навършват 101 години от смъртта на Патриарха на българската литература Иван Вазов. По традиция Националният литературен музей организира поклонение в негова памет на гроба на поета - в градинката зад църквата "Света София" в столицата...

обновено на 22.09.22 в 16:42

Проф. Христо Пимпирев: България ще влезе в европейската флота на научноизследователските кораби

"Целият си живот съм посветил на една кауза – Антарктида. Полярните региони са моята страст . Това са все още девствени места, има много нови неща, които могат да се изследват. Антарктида е земният път към Космоса . Тя е като парче на Земята от..

публикувано на 20.09.22 в 17:59
Том Егеланд

Том Егеланд: Винаги съм бил заинтригуван от образа на Юда

Авторът на религиозни трилъри - Том Егеланд, за когото се твърди, че „вдъхновява“ Дан Браун за „Шифърът на Леонардо“, има и малка роля в „Междузвездни войни“. Книгите на Том Егеланд са преведени на 24 езика. Световните мистерии, за които..

обновено на 19.09.22 в 18:48

"България - дела и документи": Дейността на Васил Априлов за развитието на образованието

"Ако говорим за предпоставки за успешната реализация на различни проекти на Васил Априлов, то на първо място трябва да отбележим първоначалната духовна пробуда на българското население в резултат на популяризирането на идеите на Паисий Хилендарски,..

публикувано на 18.09.22 в 15:34
Марин Бодаков

Покойният Марин Бодаков е бил много свързан с библиотеките, с тяхното бъдеще

Преди дни излезе книгата „Галерията на сърцето” със събраните стихотворения на Марин Бодаков. В една от изминалите неделите на месец август Столичната библиотека организира четене на неговите стихотворения в Борисовата градина от приятели и близки на..

публикувано на 15.09.22 в 22:00
Георги Братов

77-годишният Георги Братов от Свищов помага в Карловско и мечтае за Исландия

77-годишният Георги Братов от Свищов се притече на помощ на пострадалите в карловските села. Вече седмица той е в района на бедстващите населени места. Пред БНР Братов разказа, че сега се намира в село Слатина. Разчиства около здравната..

публикувано на 15.09.22 в 11:11
Цанко Цанков

Цанко Цанков: Занимавам се с плуване от 7-годишна възраст

" Занимавам се с плуване от 7-годишна възраст , така че зад гърба си имам дълги години в състезателното плуване в плувния басейн, както и в откритите води, където са най-големите ми постижения в спорта до този момент". Това сподели в интервю за..

публикувано на 13.09.22 в 13:43

Захари Карабашлиев за Виктор Пасков и скритата чувствителност на един гений

На 10 септември големият писател Виктор Пасков щеше да навърши 73 години. В знак на почит към него трима български автори правят селекция на стиховете му. Това са Захари Карабашлиев, Георги Господинов и Иван Ланджев. „До тази книга се стигна със..

публикувано на 12.09.22 в 16:06