Ицхак Финци

Ицхак Финци получи "Златен век" с огърлие за изключителен принос

Служебният министър на културата Найден Тодоров връчи този следобед наградите „Златен век“. Церемонията беше в галерия „Средец“. Отличията се дават традиционно от Министерството на културата в навечерието на 24 май.  Наградите „Златен век“..

публикувано на 22.05.23 в 17:59
Господин Динев

Равносметката на алпинист-ветеран след участието му в комерсиална екпедиция

Късно вечерта на 22 април българският алпинист-ветеран Господин Динев се завърна от Хималаите, където направи опит да сбъдне своя над 30-годишна мечта - да изкачи връх Анапурна. През 80-те години на миналия век Динев участва в националната..

обновено на 15.05.23 в 09:03
Дорина Добрева

Има живот след инсулта, има кой да протегне ръка

Асоциация за инсулт и афазия проведе широка информационна кампания през последната седмица за хората преживели инсулт.  Съвместно с доброволци от БЧК бяха раздадени информационни материали за "Строук рискометър" - приложение за оценка на индивидуалния..

публикувано на 13.05.23 в 16:03
Емилия Радева

Почина актрисата Емилия Радева

Малко преди да навърши 91 години ни напусна актрисата Емилия Радева, съобщиха от Съюза на артистите в България. Известна с десетките си роли в театъра и киното, тя е носител и на "Аскеер" за цялостно творчество. Емилия Радева е родена на 23..

публикувано на 12.05.23 в 12:48

Анета Сотирова на 75: Силата ми е в радостта, тя не търпи връщане към отрицателни емоции

"Родителите ми, баба ми и дядо ми винаги са ме възпитавали да не изнасям проблемите си навън, защото никой не може да ми помогне, само ще натоваря другите. Опитвай се сама да се преодоляваш, ми казваха. Моята професия е такава, че съм създадена за..

публикувано на 08.05.23 в 16:58

Мисията да бъдеш ватман

От 35 години Матей Димитров е ватман в столичния градски транспорт. За да бъдеш ватман, трябва да имаш "горещо" сърце, казва нашият герой. „Трябва да бъде човекът отговорен, за да може услугата, която се предлага, да бъде комфортна за всички“...

публикувано на 07.05.23 в 07:18
бъдещи военни лекари

Военният лекар като единица мярка за хуманност

Велислава Димитрова и Иван Балев са второкурсници във Висшето военно-морско училище и Медицинския университет във Варна. Обучават се за военни лекари. "От малка мечтая да стана лекар. Реших да стана военен лекар, тъй като перспективата е много..

публикувано на 06.05.23 в 11:01

Да се "ожениш" за картина - Думисани Карамански, който е бил в раница на великан

"Това е най-голямото ми притеснение – " да не е просто картина като картина ". Така звучи творческата тревога на Думисани Карамански, победител в категория "Визуално изкуство" на тазгодишните Награди за полет в изкуството на фондация "Стоян..

публикувано на 28.04.23 в 19:55

Воля за оцеляване: кой е българският iBushcrafter?

РАНИЦА ЗА ОЦЕЛЯВАНЕ И АВТОРСКИ НОЖОВЕ Като истински бушкрафтър Станимир ни дава съвети какво да си носим задължително в раницата, когато отиваме на преход или просто на разходка в природата. Сред основните неща са..

публикувано на 28.04.23 в 16:58
Димана Праматарова

Димана Праматарова: Математиката е красива и е навсякъде

Деветокласничката от Пловдив Димана Праматарова се е посветила на своето призвание – математиката. Димана има зад гърба си множество награди от състезания у нас и по света , но една от най-ценните ѝ победи е тази нa мeждунaрoдния финaл нa..

публикувано на 28.04.23 в 10:26