Антония Гъркова

Талантливата Антония Гъркова мечтае да стане диригент

За 16-годишната Антония Гъркова отминаващата година е много успешна. Тя е ученичка в Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков“ в Плевен, свири на гъдулка и е част от състави на гимназията. Обича фолклора, винаги е усмихната, свири всеки ден и..

публикувано на 02.01.23 в 17:00
Дядо Коледа

Деца и възрастни от цял свят се отбиват да видят къщичката на Санта Клаус в Йерусалим

Традицията на Нова година да се подаряват подаръци е по-стара от 2000 години. Още римляните са свързвали Календарите с „ново слънце“ и подаръци от радост за оживялото слънце. Когато влъхвите виждат звездата и разбират, че се е родил Спасител,..

публикувано на 02.01.23 в 12:08

Пътешествениците, които носят българския дух по света

Иво и Меги Радеви обикалят света в народни носии. Те водят със себе си и тяхното бебе Алекс, което също има народна носия. "Той много се радваше, където и да отидем - се забавлява. Много му беше интересно в Египет на пясъка, морето", сподели майката..

публикувано на 02.01.23 в 11:42

Майка на 6 деца: Всеки ден е празник!

При нас всеки ден е празник, каза пред БНР Ралица Авджиева - майка на 6 деца.  "На всеки му се вижда, че е трудно и не може да си представи толкова голямо семейство  с толкова много малки деца", казва тя и споделя, че се свиква:  "Не е лесно,..

публикувано на 02.01.23 в 11:09

Художничката Леан Жапил направи пърформанс с портокали в кабинета на кмета на Яфо

Камбанка събужда живеещите в Яфо сутринта на 1-ви януари. Някога това е била камбанката на разносвача на мляко. Сега мляко се купува в супермаркетите или кварталните дюкянчета, но е останала традицията: късно през нощта на Нова година или рано..

публикувано на 01.01.23 в 15:09

Шестгодишният Алекс събира пари, за да започне да говори

Шестгодишният Алекс не може да говори. Нуждае се от средства, за да бъде лекуван в чужбина. Журналистът  Десислава Николова му помага: "Много присърце приех тази кауза, защото познавам от дълги години цялото семейство. Много ме трогна неговата..

обновено на 01.01.23 в 14:41
детски книги

Издателят Зорница Христова ще организира отнова игра "Направи си сам приказка"

"Човек лесно се заблуждава, че това, което е постигнал или направил е негова заслуга. По-приятно е да помислиш колко много хора са участвали в това, което правиш", каза за БНР Зорница Христова, собственик на издателство, което е създала преди 12 години...

публикувано на 31.12.22 в 14:48

Писателката Мона Чобан търси нови предизвикателства в село Змиево

"Прекрасно е, имайки предвид, че селото е на високо. Липсва светската суматоха, която е в града. По друг начин се чувства човек, когато заспива на тихо. Когато се събуждаш сам без аларма, защото това са малки благинки ", каза за БНР писателката Мона..

публикувано на 31.12.22 в 13:18
Отец Михаил Ковачев

Отец Михаил Ковачев преведе от гръцки книгата „Веднъж за цял живот“

"Преди 10 години с моята съпруга и бъдеща презвитера срещнахме един гръцки сподвижник - духовен старец, свети архимандрид Тимотей - дългогодишен игумен на манастира Параклитос в Гърция. Имахме доста въпроси за семейството и семейния живот, възпитанието..

публикувано на 31.12.22 в 11:25

Радосвета Крумова: Хубаво е да пристъпваме прага на храма не само в празничните дни

"Точно тогава семейството се събира около трапезата и всичко, което се прави има особена магичност, тържественост и празничност. Домът започва да ухае на щастие, на радост от близостта", каза БНР Радосвета Крумова от Враца. Българска Коледа в..

публикувано на 29.12.22 в 17:04