Кладенец в Африка

С дарителска кампания Шукри Халилов осигурява средства за изграждане на кладенци в Африка

С дарения от Родопите, шести кладенец е открит с голямо веселие в Африка. Средствата за съоръжението са събрани от пожарникарите в Рудозем. Инициатор на кампанията е 44-годишният Шукри Халилов, който от години редовно прави дарителски акции за..

публикувано на 15.12.22 в 17:45
Костадин Кисьов

17-годишният Костадин Кисьов се стреми към перфектно изпълнение на различни инструменти

17-годишният Костадин Кисьов от Смолян е част от гайдарския състав на читалището "Светлина 1925" в родопското село Момчиловци. Костадин освен, че е гайдар, е певец и може да свири на акордеон, кларинет, саксофон и на тъпан. Ивайло Георгиев..

публикувано на 15.12.22 в 16:01

В коледната работилница - елхи, звезди и гномчета. Трудова терапия социализира хора с психични проблеми

Работилница в Търговище помага чрез трудотерапия за социализацията на хора с психични проблеми.  "Нашата идея е да не се крият тези хора, да ги социализираме ", каза за БНР Светлина Манасиева – трудов терапевт в комплекса за психично-здравни грижи в..

публикувано на 15.12.22 в 09:56

Балван - истории за ново начало. Момичета жертви на насилие, трафик и проституция получават закрила

Повече от 400 момичета, жертви на трафик и насилие, са намерили подкрепа и закрила в последните 16 години в кризисния център за непълнолетни във великотърновското село Балван. В началото тези момичета са жертви, но ако извадиш доброто у тях и..

публикувано на 15.12.22 в 08:55
Соня Хачикян

Благодарение на издателя Соня Хачикян българските читатели могат да прочетат книгите на Сара Нович

„Сара Нович е един изключително млад автор“, каза за БНР издателят Соня Хачикян, благодарение на която българските читатели могат да прочетат книгите на Нович - „Честно казано“, "Момиче на война". Бестселърите на Марко Балцано По думите..

публикувано на 14.12.22 в 15:27
Brainbow Hippocampus,
Greg Dunn and Brian Edwards

Неврони в танц, риби в Париж и други истории отвъд видимото

Хората събират информация за собствените си мозъци, но все още мозъците им не са способни да вникнат напълно в нея. Просто е твърде сложна. Една от възможностите на бъдещето, смята Грег, е изкуственият интелект . А..

публикувано на 12.12.22 в 21:08
Сара Нович

Сара Нович за БНР: Писането ми помогна да разбера по-добре света около себе си

"Като дете бях много срамежлива, трудно изразявах себе си. Майка ми купи тетрадка и ми каза, че трябва да описвам там по една случка всеки ден. Разбира се, като дете не харесах идеята и се противопоставях по всякакъв начин. Пишех например „този..

публикувано на 12.12.22 в 22:00
Доцент Иван Русков

Български и руски учени подготвят проект за създаване на мобилна станция за отчитане на въглерода в почвата

Доцент Иван Русков от Института за ядрени изследвания и енергетика към БАН разработва проект за проучване и изследване на почвата съвместно с Обединения институт за ядрения изследвания в Дубна, Русия. Той се надява проектът да не се провали...

публикувано на 12.12.22 в 18:24
Център за социална рехабилитация и интеграция на хора с увреждания и техните семейства

Консултация с рехабилитатор, логопед, психолог предлагат в Центъра за социална рехабилитация в Ловеч

3 декември отбелязваме международния ден на хората с увреждания. По този повод в Ловеч беше открит реновирания Център за социална рехабилитация и интеграция на хора с увреждания и техните семейства. Реновираният център за социална рехабилитация и..

публикувано на 12.12.22 в 16:43

В пустинята Арава са създадени парници, в които на високо висят дини, пъпеши, тикви и домати

Не е новост и на третия етаж да се бере грозде от лозница, но представете си вместо грозде, това да са дини и пъпеши. За научно изследователския център Вайдов в най-безводната пустия в Израел - Арава, това е технология, утвърдена още през осемдесетте..

публикувано на 12.12.22 в 14:49