Аплодисменти за Христо Шопов в Чикаго

От Ветровития град, както още е известен Чикаго, започва турнето на актьора Христо Шопов в Северна Америка. Театралният салон  в предградието Елк Гроув беше пълен в очакване на моноспектакъла "Не е за телефон". Автори на текста са Лиза Шопова..

публикувано на 15.01.23 в 14:01
Писателят Асен Сираков

Асен Сираков издаде нов детски роман

„Чочо Мозъка и вълшебният айфон“ е заглавието на новия детски роман на писателя Асен Сираков. Книгата представя история за четвъртокласник и неговия телефон, който сбъдва желания. „Той успява по някакъв начин да подхлъзне родителите си, баба си..

публикувано на 15.01.23 в 10:33
Виктор Кацаров - художник

Художникът Виктор Кацаров с първа изложба в Плевен

В Плевен ху дожникът Виктор Кацаров направи своето първо представяне в града и подреди изложба в „Къщата на художниците“. Експозицията е от 46 картини , маслена живопис върху платно. „Първата изложба за Новата 2023 година в..

публикувано на 15.01.23 в 09:28
Любен Зидаров

Изпращаме художника Любен Зидаров в столичния храм "Покров Богородичен"

Опелото на художника Любен Зидаров ще е днес по обед в столичния храм "Покров Богородичен" в столицата. Известният художник почина на 3 януари на 99 години. Поколения деца израснаха с неговите илюстрации към приказките на Андерсен и романите..

публикувано на 15.01.23 в 08:51
Постановка на режисьора Римас Туминас

Световно известният режисьор Римас Туминас: "Искам отново да поставя Радичков"

На 21 януари ще отбележим годишнина от смъртта на един от съвременните класици на българската литература Йордан Радичков. Кореспондентът на БНР в Израел Феня Декало разговаря литовския режисьор Римас Туминас. Творчеството на един от колосите на световната..

публикувано на 15.01.23 в 06:25

Номинираните европейски артисти за наградата "Music Moves Europe 2023"

"Music Moves Europe Awards" e награда финансирана от Европейския съюз. Тя се връчва на перспективни артисти, които представят европейското звучене на днешния и утрешния ден. Годишните награди имат за цел да развият международните кариери на бъдещите..

публикувано на 14.01.23 в 12:45
Иван Митев, актьор от Музикално-драматичния театър

Актьорът Иван Митев за историята на българския театър

"Идеята да напиша историята на българския театър дойде, когато имаше опит да се закрие Търновския драматичен театър през 1998 г. И така аз от 12 години започнах да пиша за театъра", разказа пред "Нощен Хоризонт" Иван Митев, актьор от..

публикувано на 13.01.23 в 13:52
Митко Новков

Митко Новков и проф. Георги Каприев ни водят по пътя "От Пиргос до Константинопол"

Девет разговора на Митко Новков с проф. Георги Каприев са събрани в книгата „От Пиргос до Константинопол“. Томът ще бъде представен на 16 януари в центъра за изкуство „Сити марк“. "Пиргос е старото име на Бургас. То е гръцко. Проф. Каприев е роден..

публикувано на 13.01.23 в 12:33
Ан дьо Колбер-Христофоров

Ан дьо Колбер и цветовете на България

През зимата е сиво и тъмно, но Ан дьо Колбер обича да дава светлина, цветове, любов на целия свят. Френската художничка, която е от рода на френския кралски финансист Жан-Батист Колбер, представя в София свои картини. Колбер е съпруга на..

публикувано на 13.01.23 в 12:15
 Спаска Тарандова, изпълнителен директор на Фондация „Глобални библиотеки – България”

Спаска Тарандова: Библиотеките са разумът и душата на обществото

" Библиотеките са моя т живот . Те са моето призвание. Избрала съм ги и съм работила и в библиотека, и сега като директор на фондация, която пряко подпомага библиотеките, така че явно след 30 години - това е моята кауза",  разказа в..

публикувано на 11.01.23 в 14:55