Мина Милева, Иван Бърнев и Весела Казакова

Филмът "Васил" - колко неизвестна част сме от европейското уравнение?

Филмът "Васил" излиза на български екран този петък. Лентата е копродукция на Испания и България. В образа на Васил влиза Иван Бърнев, а роли във филма  имат изключително известни испански актьори. "Васил" е  един от петте филма с българско участие,..

публикувано на 23.01.23 в 12:01
Снимката е илюстративна

"Концерт за любовта на три езика" на 12-и февруари във Виена

На 12-и февруари във Виена ще се състои "Концерт за любовта на три езика". В проекта участва българската оперна изпълнителка  Христина Лазарова. Подготовката върви интензивно и самостоятелно, тъй като участниците се намират в различни държави,..

публикувано на 23.01.23 в 09:53
Лео Муич

Лео Муич поставя нова редакция на балета "Ана Каренина" в Софийската опера

Откроих премиерата на балета "Ана Каренина" на Пловдивския балет на фестивала Opera Open на сцената на Античния театър като едно от най-големите събития в областта на музикално-сценичните изкуства през изминалата 2022 г., а прима балерината на..

публикувано на 23.01.23 в 09:16

Плевен отбелязва 90 години от рождението на Светлин Русев

С поредица от изложби в Плевен ще отбележат 90 години от рождението на акад. Светлин Русев. В родния му град през седмицата откриха първата от тях - подредената експозицияв галерия АРТ Център – Плевен е от частна колекция. В Плевен откриват изложба..

публикувано на 22.01.23 в 07:23

Живите наследства през погледа на младите фотографи може да се видят в Пловдивския етнографски музей

В Пловдивския етнографски музей беше открита изложбата „Живи наследства – през погледа на млади фотографи студенти“. Организатор е Регионалният център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО. Културното..

публикувано на 22.01.23 в 07:09
Доц. Калина Иванова и Памела Леонидова (от ляво на дясно)

Кои са лауреатите на националния конкурс за криминален разказ във Велико Търново

Регионалната библиотека „Петко Славейков“ във Велико Търново тази седмица отличи лауреатите във второто издание на националния си конкурс за криминален разказ. 166 творби се състезаваха, а темата на конкурса беше (Не)разкритият случай...

публикувано на 21.01.23 в 19:20
Снимката е илюстративна

Държавният куклен театър „Дора Габе“ в Добрич с постановка за здравето

Нова постановка за най-малките си зрители е подготвил Държавният куклен театър „Дора Габе“ в Добрич. Спектакълът е с автор Магда Борисова и е посветен на темата за здравето. Идеята е по забавен начин децата да бъдат научени какво трябва..

публикувано на 21.01.23 в 18:33

Детският образователен център до комплекс “Антична Сердика” с образователни ателиета за междусрочната ваканция

Регионалният исторически музей в София организира образователната програма “Зима в музея”. Тя ще се състои от 1 до 3 февруари, а заниманията са предвидени за деца от 7 до 12 години. Тогава е междусрочната ваканция на учениците. Темите в..

публикувано на 21.01.23 в 17:58

Добромир Ценов постави началото на интеграл с клавирната музика на Любомир Пипков

Младият български пианист Добромир Ценов, възпитаник на Националното училище по изкуствата "Добри Христов" във Варна, продължава музикалното си обучение във Великобритания – първо в Бирмингам, а сега и в Манчестър.  След първия си албум „Български..

публикувано на 19.01.23 в 18:55
Радосвета Бояджиева - първата жена диригент у нас

Спомен за диригентката Радосвета Бояджиева

Навършиха се 100 години от рождението на първата българска жена диригент - Радосвета Бояджиева. Тя е на пулта на Софийската опера 22 години, повече от 15 години е главен художествен ръководител на Врачанската филхармония, а от 2002-ра до края на..

публикувано на 19.01.23 в 17:52