Първокласните пътища са почистени, но все още има села без ток

| обновено на 29.11.18 в 10:45
Автор:
Два ТИР-а са закъсали на прохода „Пампорово“. Тежкотованите коли са блокирали на т.нар. 12-процентов наклон.
Снимка: Предоставена на БНР от Николай Узунов

Жълт код за опасно време с ниски температури е обявен за по-голямата част от страната. В Югоизточна България и по Черноморието има предупреждение за силен вятър. 

От БДЖ съобщиха, че някои влакове се движат със закъснение.

Движението през проходите Шипка, Троянски и Превала и по пътя между граничните села Дуранкулак и Кардам е ограничено за тежкотоварни автомобили, а в прохода „Боаза“ има опасност от падащи камъни. Два ТИР-а са закъсали на прохода "Пампорово". Камионите са блокирали прохида на т.нар. 12-процентов наклон, съобщи за БНР слушателят Николай Узунов. На мястото все още няма образувани колони от чакащи автомобили. 

Пътищата в област Добрич са заснежени, на места със заледявания, проходими при зимни условия. 

Частично заснежени и заледени са пътищата в планинската част на Сливенска област. Три машини почистват пътя в района на Котел и вече са преминали два пъти по трасето, съобщи дежурният в Областно пътно управление. Котленският проход е отворен, но по пътя има частични заледявания. Слаб сняг вали в района Твърдица. Две машини опесъчават пътя Твърдица – Елена, който е проходим при зимни условия. През Твърдишкият проход  и Вратник целогодишно е въведено ограничен за товарни автомобили над 10 тона. В района Сливен  духа умерен вятър, настилките са сухи. Пътят за Карандила и село Ичера  през връх „Чуката“ е отворен. В района Нова Загора пътищата са сухи, видимостта е добра. Към момента няма информация за въведени ограничения или затруднения за преминаване през автомагистрала „Тракия“. 

В Добрич и района силният североизточен вятър натрупва преспи и движението там е силно затруднено. Остава ограничението за тежкотоварни автомобили над 12 тона по пътя Добрич-Силистра. 

В Шуменско и в Монтанско села останаха без ток.

Временно е ограничено движението от 26-ти до 27-ми километър на АМ "Тракия" в посока София поради горящ автобус, съобщават от Пътната агенция. Пътниците са изведени, няма пострадали. Движението в тази част на магистралата се извършва само в изпреварващата лента.

"Към момента всички автомагистрали и първокласни пътища са отворени за движение. Причина за притеснение няма", каза в предаването "Преди всички" Денислав Пейчев - дежурен в ситуационния  център на Агенция "Пътна инфраструктура". От агенцията не очакват сериозни проблеми през деня:

"Всички машини по снегопочистване работят. Републиканските пътища са обработени. По тях може да се пътува внимателно, при зимни условия", каза Пейчев и добави, че към момента няма места, за които се препоръчва да се избягват.

Възстановено е движението за леки автомобили по пътя между Синеморец и Резово в Община Царево. Участъкът беше наводнен по-рано заради излязлата от коритото си река Велека. 

Във Варна тази сутрин се запали стар автобус по линия 20. Хората в него се оплакаха от задимяването при възникналия пожар. Снощи по тази линия бяха пропуснати три курса между 17.20 и 18.10 и хората чакаха 55 минути на ледения вятър. Пътниците споделиха, че това се случва нерядко.

Няма затворени за пътища в Сливенска област. Движението се осъществява при зимни условия. В планинската част на областта вали сняг, а в района на Сливен духа вятър. Няма населени места без ток и вода. Две машини обработват с химикали против замръзване АМ „Тракия“  а други 16 работят по почистването на планинските пътища в областта. В равнинната част пътищата са мокри и хлъзгави. Котленският проход е отворен и няма ограничения за преминаване на товарни автомобили. За проходите Твърдишки и Вратник е въведено целогодишно ограничение за преминаване на автомобили над 10 тона.

В цяла София улиците са обработени със смеси срещу заледяване. Над 140 снегопочистващи машини са на терен. Обработват се трасетата на обществения транспорт, основни улици в кварталите, стръмни участъци и мостове и частично вътрешноквартални улици, съобщават от Столична община. На Витоша е извършено опесъчаване и снегопочистване. Всички линии на обществения транспорт се движат по обичайните си маршрути. Аварийни екипи са реагирали на 4 сигнала за паднали на пътното платно клони на дървета. 

През нощта във всички райони на Столичната община са направени обработки със смеси срещу заледяване. Извършват се обработки в южни райони като "Младост", "Изток", "Витоша". Всички линии на обществения транспорт се движат по обичайните си маршрути, съобщиха от общината. 

Между 10 и 15 см сняг натрупа по проходите в Смолянска област. По данни на Областното пътно управление пътищата на републиканската мрежа са почистени и обработени с пясък и сол. 

В област Русе няма проблем с движението по "Дунав мост" след вчерашните затруднения заради снеговалежа.

В област Враца е обявен предупредителен код за очаквани ниски температури, преодолени са проблемите с електроснабдяването на селища в общините Враца и Роман.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53