Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Десислава Чолакова - цигулка

| обновено на 16.08.19 в 15:15

Запознай се с музикантите!

Това е пространството, където всяка седмица ще ви срещаме с някой от музикантите от съставите на БНР. Стартираме с  цигуларката Десислава Чолакова, далеч не само защото е концертмайстор на Симфоничния оркестър на БНР, но и защото е хем изключителен музикант, хем невероятно слънчев човек.И защото е имала „страхотно музикално детство“.

СнимкаЕто това е Деси. Печели конкурса за концертмайстор на радиооркестъра през 2012-та година – до голяма степен и с прекрасната и „изваяна“ интерпретация на по-рядко изпълнявания Трети концерт за цигулка на Камий Сен-Санс. Именно този концерт бе поканена да изсвири – вече като солистка на оркестъра – в края на 2013. Но да се върнем назад във времето…

Детството

Историята на Десислава и цигулката започва в родния Пазарджик. Майка й е учителка… по цигулка, много взискателна, но независимо от това на Деси толкова й харесва в музикалната школа, че си казва, че „ако така ще продължава моят живот с цигулката, то тогава със сигурност ще стана цигулар“. И продължава щастливо да си спомня за лагерите, на които са ходели заедно, за конкурсите, за многото свирене дори и за това как се криели и „вместо да свирим гами, намирахме ноти, по-трудни, не като за нас и свирехме разни дуети, триа“ – с пакостлив блясък в очите допълва Десислава.

Музикалното училище

То е в Пловдив, а преподавателката й по цигулка – Анелия Сталева – „прекрасна, много качествен музикант“. И следва…

Швейцарската авантюра

Когато Деси е на 15, тя се записва за майсторския клас на Хабиб Кайалех, който обаче така и не идва в България. „Тогава аз, по-детски, записах в къщи на един касетофон, каквото знаех към момента – например „Пчеличката“ от Шуберт, Прелюда от Третата партита за соло цигулка от Бах – и му я изпратих. И той ме прие.“  Така Деси се оказва в школата на един наистина голям педагог. Тя съзнателно удължава престоя си при него, за да научи колкото се може повече. В обучението й влиза задължението и самата тя да преподава – и Деси го прави – почти 10 години, като последните две има собствен клас. Успоредно с това свири и в „Симфониета Лозана“.

Италия

Заминавайки там, Десислава първо свири в един оркестър в Бергамо, а след това печели конкурс за La Verdi в Милано – симфоничен оркестър