Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Константин Илиевски - главен диригент на Симфоничния оркестър на БНР

Продължаваме рубриката „Запознай се с музикантите“ с представянето на главния диригент на Симфоничния оркестър на Българското национално радио – Константин Илиевски.

Константин Илиевски произхожда от българска фамилия на известни музиканти. Започва да учи пиано на 5 години при проф. Милена Куртева в София, а от 14-годишен продължава обучението си в Братислава, Словакия при проф. Петер Черман. Завършва оркестрово и хорово дирижиране при проф. Зденек Билек и проф. Душан Бил с пълно отличие. Получава магистърска степен по композиция при проф. Детлев Мюлер-Сименс и по оркестрово дирижиране при проф. Урош Лайовиц в Университета за музика и сценични изкуства, Виена.

Още на 17 години основава Синфониета дел'Арте в Братислава, която в последните 25 години се утвърждава като професионален оркестър с успешни и редовни гастроли в Европа. Участвал е и в няколко диригентски майсторски класове във Виена при Бертранд де Били с Веберн Симфониета, проф. Ралф Вайкерт с оркестър Про Арте и Даниел Хардинг с Виенския камерен оркестър.

През 2011 г. издателството „Др. Мюлер“ отпечатва книгата му „Композиторът като интерпретатор на собственото си възприятие на света“.

През 2013 г. е избран за един от 20-те участници във финалите на 53-тия Международен конкурс за млади диригенти в Безансон, Франция с оркестъра „Виктор Юго“ на Франш Конте.

Двукратен носител е на престижната награда „Кристална лира“ в категорията „диригент“ за концерт със Симфоничния оркестър на БНР и за съвместната му работа с Камерния оркестър „Дианополис“, Ямбол, който той ръководи от 2014 до 2020 година.

През 2020-23 г. е резидентен композитор на Проксима ансамбъл в Братислава, Словакия. От 2020 г. е и диригент на Симфоничния оркестър на Словашкото радио. От 2022 г. Илиевски е и преподавател във Виенския университет за музика и сценични изкуства.

Негови концертни и симфонични творби са изпълнявани в различни страни в Европа и САЩ от престижни ансамбли за съвременна музика или оркестри. Има записи в най-големите радио и телевизионни компании в България, Австрия и Словакия.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Галина Койчева-Мирчева – концертмайстор на Симфоничния оркестър на БНР

Човекът, с когото ще ви запознаем тази седмица е цигуларката Галина Койчева - концертмайстор на Симфоничния оркестър на БНР. „ Утвърден и желан солист е, чудесен камерен изпълнител и перфектен концертмайстор. Още си спомням солата й в „Животът на Героя“ от Рихард Щраус и изпитаната гордост, че е моя студентка. “ проф.Гинка..

обновено на 10.09.19 в 14:57

Десислава Чолакова - цигулка

Запознай се с музикантите! Това е пространството, където всяка седмица ще ви срещаме с някой от музикантите от съставите на БНР. Стартираме с   цигуларката Десислава Чолакова , далеч не само защото е концертмайстор на Симфоничния оркестър на БНР, но и защото е хем изключителен музикант, хем невероятно слънчев човек.И защото е имала..

обновено на 16.08.19 в 15:15

Любомира Александрова - диригент на Смесения хор на БНР

Любомира Александрова  завършва „Хорово дирижиране“ в класа на проф. Димитър Русков в НМА „Проф. Панчо Владигеров“. От 1984 до 1998 работи като диригент на оперния хор на Държавната опера във Варна. О т 1993 до 1998  е диригент и музикален ръководил на Варненската детско-юношеска опера. В продължение на 14 години е преподавател и хоров диригент в..

публикувано на 01.08.17 в 15:03

Антони Дончев - Диригент на Биг Бенда на БНР

Тази седмица имаме удоволствието да ви представим диригента на  Биг Бенда на Българското национално радио – Антони Дончев .  Той е пианист и композитор. Той е музикант, чиито стремежи са насочени към музиката на новото време в нейните различни аспекти.  Дончев е един от най- търсените и успешни музиканти на българската джаз сцена.  Името му се..

публикувано на 06.02.17 в 14:32

Христо Танев – концертмайстор на Симфоничния оркестър на БНР

Започваме новата седмица с ново запознанство! Представяме ви виолончелиста- концертмайстор на Симфоничния оркестър на БНР Христо Танев. „Танев е чудесен музикант и виолончелист със знаменита инструментална култура; единственото, за което може да се съжалява, е, че рядко свири - впрочем къде ли и да свири при този интензивен неинтерес към..

публикувано на 27.06.16 в 15:02