За нас

Дирекцията е създадена през 1990 г. от Академик Георги Минчев, под името Музикална продукция и състави на БНР. От 2014-а година е преименувана на "Музикална къща БНР", като обединява дейностите (концертна и звукозаписна) на шестте състава на Радиото. През годините директори на "Музикална къща БНР" са били: Теодосий Спасов, Момчил Георгиев, Емил Табаков, Хелия Чавдарова, Явор Димитров и Галина Траянова. От 2022 г. дирекцията възвръща старото си име. 

Музикална продукция и състави реализира множество проекти – записи за фонда на националната медия, записи на дискове, реализация на концертните сезони, турнетата и фестивалните участия на Симфоничния оркестър, Биг бенда, Оркестъра за народна музика, Смесения хор, Детския радиохор и вокална група „Радиодеца“; отделни специални събития като мегаконцерта „БГ Рок Симфони“, „Брамс Remixed“, излъчването с оркестров и хоров съпровод на филмите „Властелинът на пръстените“, „La La Lаnd“ и др.

Дирекцията се занимава също с управлението на звукозаписните студиа на БНР, сред които е и знаковото Първо студио – едно от 10-те най-добри звукозаписни студиа в Европа, в което същевременно тече богата концертна програма в различни стилове.

Повече за нас: