Избрано от колекцията на Радио България...

От „А” до „Я” в графити

| обновено на 23.05.20 в 17:23 БНР Новини

На 24 май, Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, в столичната галерия Gifted Sofia беше открита международна изложба, посветена на кирилицата в графити. Събитието се организира за втора поредна година, а куратор е известният в графити-средите варненски стрийтарт артист Алекси Иванов, на когото принадлежи и концепцията за изложбата „Кирилица – графити азбука от А до Я”.




Алекси ИвановПрез 2017 година изложбата включваше само български графити-артисти и премина при голям интерес. А тази година Алекси Иванов реши да разшири кръга от авторите и включи творци от Македония, Сърбия, Украйна, Русия, Гърция и Литва, – разказва художникът в градска среда Николай Петров, участвал в реализацията на изложбата. – Алекси Иванов отдавна изучава и изследва кирилицата в графитите. Тя присъства от доста време във всички страни, които в момента участват в тази изложба. Именно от там е дошла идеята да бъде представена кирилицата, и да се покаже още един доста съвременен поглед към нея – към нещо, което ние сме свикнали да мислим за застаряло, едва ли не архаично. Но аз смятам, че това е нещо, което е старо и затова е ценно, затова трябва да намерим начин да продължим живота му, да го интерпретираме с езика на новото време, с езика на днешния ден.

И такъв език на днешния ден са графитите. Като субкултура този вид изкуство се появява сравнително късно в България – в края на 90-те години на ХХ век. Докъм 2002-2003 г. развитието е доста силно, нивото се качва, България излиза на европейската сцена и бива забелязана, доста артисти пътуват за участия, техните имена се знаят и стилът им е разпознаваем извън територията на страната. А днес се наблюдава нова вълна от млади творци в това течение в България, които работят самостоятелно (райтъри) или се включват в екип под едно име (крюта).

Концепцията на изложбата е свързана с това да представи артисти, които творят в сферата на графитите, градското пространство и които са работили с кирилицата в сегашен или предишен момент и я използват активно в своето творчество. Организаторите решават да се пресъздадат в графити 30-те букви от българската азбука и буквата „Э“ от руската, и свои творби за изложбата изпращат всичките 31 поканени автори, към които се присъединява и още един артист.



Те бяха поканени да използват и изобразят първата буква от своя псевдоним или ако имат желание да направят друга буква,
– обяснява Николай Петров. – Всяка буква е реализирана от различен артист, като всички са ограничени единствено от формáта, който е А4. Няма ограничения за цветове, стилове, техника, повърхност за рисуване, така че тук виждаме смесени техники, работа с молив, има светлинни инсталации, няколко платна, няколко обекта. Т. е., абсолютно многослойно представяне като материал и пълна свобода на изразяване. Тази година интересното е, че можем да видим артисти, повечето от които не бях срещал досега и ми е интересно да се запозная с тях и тяхното творчество по този начин.

Всъщност, графитите не са просто шарени надписи или рисунки като част от градското пространство.

Графити значи свобода – свобода на изказ, на интерпретация, свобода във всяко едно измерение на това изкуство. Там изразяваш себе си свободно, без никакви ограничения. Правиш го както го виждаш, както го чувстваш, както го усещаш. Графитите са близо до тези чувства, които те карат да се изразяваш по креативен начин, – убеден е Николай Петров.

Именно тази свобода и лично виждане, разнообразие на средствата и начините за самоизразяване и привличащи погледа колорит и неочаквани творчески решения на художниците могат да се видят на изложбата „Кирилица – графити азбука от А до Я”, която ще продължи до 5 юни. 

Снимки: Десислава Семковска



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Волжка България – средновековната врата между Изтока и Запада

След разпада на Стара Велика България на Кубрат неговият втори син Котраг поема на север начело на прабългарското племе котраги. Установява се по поречието на Средна Волга и към 660 г. основава Волжка България. Следи от нейната история днес грижливо се пазят и изучават в Българския историко-архитектурен музей-резерват в Татарстан...

обновено на 21.05.20 в 13:50
Изображения на глаголически букви. Св. Кирил е замислил глаголическата „А” с формата на кръст, защото е смятал азбуката за свято дело.

Българската азбука – духовно наследство с непреходна стойност

Един от най-тачените дни в празничния ни календар – 24 май, е Денят на буквите, на българската азбука, създадена през втората половина на IX век. Този ден ни връща столетия назад, припомняйки ни едно наследство, изгряло със своята духовна светлина над земи и култури. В дните преди 24 май в Българската академия на науките бе открита изложба за..

обновено на 21.05.20 в 11:56